Τατόι: «Μνημεία» ιστορίας σε τέσσερις τροχούς

Μια εντυπωσιακή δεξιοτίμονη Rolls-Royce του 1939 είναι η «ναυαρχίδα» των δέκα οχημάτων της τέως βασιλικής οικογένειας που χαρακτηρίστηκαν «κινητά μνημεία» από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός δεν συνεπάγεται πρακτικώς κάτι, πέρα από τη νομική επιβεβαίωση της προστασίας των οχημάτων, τα οποία παραμένουν χωρίς καμία συντήρηση εδώ και δεκαετίες.

Η απόφαση για τον χαρακτηρισμό των οχημάτων έχει υπογραφεί από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά από τις 30 Οκτωβρίου, επισημοποιήθηκε όμως με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις πριν από λίγες ημέρες (ΦΕΚ 2615 Β). Οπως αναφέρει, τα δέκα οχήματα χαρακτηρίζονται μνημεία «διότι πρόκειται για αντικείμενα ιδιαίτερης τεχνικής και καλλιτεχνικής αξίας, συνδεδεμένα με σημαντικά γεγονότα και θεσμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τα οποία εντάσσονται στο ίδιο ιστορικό σύνολο με τα υπόλοιπα κηρυγμένα μνημεία (κινητά και ακίνητα) του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου». Ποια είναι λοιπόν αυτά τα δέκα οχήματα;

• Μια μαύρη Rolls-Royce Phantom 3, κατασκευής 1939. Το όχημα έχει εισαχθεί από τη Μεγάλη Βρετανία και είναι δεξιοτίμονο.

• Μια σκούρα μπλε Rolls-Royce Silver Wraith, κατασκευής 1959. Το αυτοκίνητο έχει ανοιγόμενη οροφή και έχει τροποποιηθεί με την προσθήκη προστατευτικών από πλεξιγκλάς. Εχει ταυτοποιηθεί η χρήση του από τον βασιλιά Παύλο και το τέως βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου-Αννας Μαρίας.

• Μια Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1964. Χρώματος ασημί με μπλε οροφή και έχει επίσης ταυτοποιηθεί ότι χρησιμοποιούνταν από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο σε δημόσιες εμφανίσεις.

• Μια Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1965. Πρόκειται για μια κάμπριο λιμουζίνα, με χρώμα σκούρο μπλε με άσπρη οροφή.

• Δύο MG, μοντέλο TD του 1952. Πρόκειται για δύο διθέσια σπορ οχήματα (το ένα πράσινο και το άλλο κόκκινο), τα οποία κυκλοφόρησαν σε περιορισμένο αριθμό (30.000 οχήματα παγκοσμίως).

• Δύο Fiat 500 του 1959 (αμφότερα άσπρα και μπλε), με ψάθινα καθίσματα. Πρόκειται για ειδική κατασκευή, επίσης περιορισμένου αριθμού, που προορίζονταν για γήπεδα γκολφ.

• Δύο τρίκυκλα ηλεκτρικά οχήματα Victor Electric-Car, χρώματος γαλάζιου (άγνωστης ημερομηνίας παραγωγής). Χρησιμοποιούνταν για μικρές μετακινήσεις εντός του κτήματος Τατοΐου.

Τα δέκα οχήματα φυλάσσονται στο κτίριο του Βουστασίου, στο Τατόι. Στην απόφαση δεν περιλαμβάνονται τα τρία οχήματα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους στο Τατόι (και σε πολύ κακή κατάσταση πλέον), καθώς πρόκειται για οχήματα μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό του κτήματος.

kathimerini.gr