Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και το Διάστημα στη γλώσσα των μαθητών

Εκδήλωση  στο Αγρίνιο με αφορμή τα 100 χρόνια από την διατύπωση της θεωρίας του Αϊνστάιν

Η Αστρονομική

– Αστροφυσική Εταιρία Δυτικής Ελλάδας, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας και ο Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Κωνσταντίνος Νάκος συνδιοργάνωσαν ημερίδα για τον ήλιο, τη γη, το διάστημα και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που είναι η επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την διατύπωση της θεωρίας του Αϊνστάιν με ομιλητές τους διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Ξενοφών Μουσά, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Piles Enriches από το Πανεπιστήμιο της Sonora του Μεξικού.

Ο κ. Enriches ανέπτυξε στην κατάμεστη από μαθητές αίθουσα του Emileon, την σύνδεση της γεωμετρίας με τα στοιχειώδη σωματίδια quark δείχνοντας παραδείγματα μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Ο κ. Μούσας ανέπτυξε το θέμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, εξηγώντας πως οι Έλληνες είχαν το 200 π.Χ προχωρημένη τεχνολογία, πως λειτουργούσε το πρώτο αστρονομικό ρολόι, καθώς επίσης παρουσίασε και πειράματα που είναι σε εξέλιξη για τον ήλιο στην Ελλάδα, αλλά και σε διαστημόπλοια πέριξ του ήλιου. Σκοπός των καθηγητών ήταν να αντιληφθούν οι μαθητές τα δεδομένα για τα κοντινά άστρα του σύμπαντος. «Η αστρονομία είναι πολύ σημαντικό αντικείμενο, γιατί τραβάει τα παιδιά και τις νέες γενιές στην επιστήμη και την φιλοσοφία. Το έργο της Αστρονομικής Εταιρίας είναι εξαιρετικό, χρειάζεται να δώσουμε ενθάρρυνση στους τοπικούς αστρονόμους, διότι οδηγούν τα παιδιά στον καλύτερο δυνατό δρόμο» δήλωσε μεταξύ άλλων στη «Σ» ο κ. Μουσάς.

Στην αίθουσα του Emileon παρέστησαν, εκτός από τα πολλά παιδία διαφόρων σχολείων της περιοχής, ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας Ευθύμιος Παπαναστασίου, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Παπαθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναιτωλικός Φώτης Κωστούλας και ο κ. Νάκος που άνοιξε την εκδήλωση.     


2 αστρονομική εταιρία

3 αστρονομική εταιρία

4 αστρονομική εταιρία

xondros1