Άνευ προηγουμένου εμπαιγμός για τους αγρότες

Οργισμένοι δεκάδες Αγρινιώτες αγρότες  που στήθηκαν στην ουρά χωρίς λόγο

Στο μισό η Ενιαία Ενίσχυση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Οργισμένος ο αγροτικός

κόσμος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου μετά την άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα που ταλαιπώρησε χιλιάδες αγρότες και παραγωγούς σε όλη τη χώρα χωρίς να εξαιρείται η Αιτωλοακαρνανία.

Ο υπουργός, την Δευτέρα το πρωί, με επίσημες δηλώσεις του ενημέρωνε τους αγρότες ότι έχει καταβληθεί κανονικά στις τράπεζες η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ! Πέραν αυτού όμως, οι αγρότες διαπίστωσαν και σημαντική μείωση των ποσών που προορίζονταν να μπουν στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) οι αγρότες θα εισπράξουν λιγότερα χρήματα απ’ ότι εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα,

θα εισπράξουν το 60% επί του συνόλου της επιδότησης, ενώ εκτός πληρωμής μένει το «πρασίνισμα» που ισοδυναμεί με το 30%, οι συνδεδεμένες (8%) και το πριμ των νέων γεωργών (2%).

Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας δηλώνουν αγανακτισμένοι, καθώς την Δευτέρα έσπευσαν να εισπράξουν τα χρήματα και τελικά έμειναν με τα βιβλιάρια ανά χείρας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης για το 2015 συνολικού ύψους 1.010.217.964,51 ευρώ που αφορά 564.624 παραγωγούς. Και χθες πάντως στα τραπεζικά καταστήματα του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Ο κ. Αποστόλης αγρότης της περιοχής μιλώντας στην «Σ» είπε πως «μας κοροϊδεύουν λες και είμαστε μικρά παιδιά και δεν μας δίνουν και όλα όσα έπρεπε να μας χορηγήσουν. Δεν φτάνει που μειώνουν τα χρήματα, μας εμπαίζουν κιόλας». Ο κ. Χαράλαμπος από την πλευρά του ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς φταίμε που τους ακούμε και τρέχουμε από πίσω τους, αυτοί καλά περνάνε. Μας εξαθλιώνουν στην κυριολεξία. Με όλα αυτά τα μέτρα και τις περικοπές σε λίγο καιρό τα χωράφια μας θα ερημώσουν».

xondros1