ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΒάρβαροι βεβήλωσαν τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη

Βάρβαροι βεβήλωσαν τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη

Βάρβαροι βεβήλωσαν τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη

Ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο έχει βεβηλωθεί και έχει εγκαταλειφθεί. Δεν υπάρχει σταυρός, έχουν καλύψει με….σβουράκι την επιγραφή «δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λέφτερος» και έχουν ζωγραφίσει μια καρδιά.

«Πήγα κι εγώ για προσκύνημα, το κάνω τώρα που ετοιμάζω την ταινία. Πραγματικά ντρέπομαι με αυτό που είδα» λέει στο cretalive και ο κρητικός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής .«Τέτοια εγκατάλειψη για τον τάφο ενός τόσο μεγάλου Κρητικού; Ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες; Ντράπηκα για τη βεβήλωση που διαπίστωσα, δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό στο Ηράκλειο» τονίζει.

Πως ήταν ο τάφος πριν την επιδρομή των βαρβάρων

Aνακοίνωση του Μουσείο Καζαντζάκη

“Έκθετο στους ανέμους και στις βροχές, περιβαλλόμενο, όμως, από τον σεβασμό ολόκληρου του κόσμου, το μνήμα του Νίκου Καζαντζάκη επισκοπούσε, δεκαετίες τώρα, τη γενέτειρα πόλη του, το Ηράκλειο, όπως ο ίδιος ήθελε!

Προχθές, υπάνθρωποι απίστευτης χυδαιότητας βεβήλωσαν τον τάφο, έσπασαν τον απλό ξύλινο σταυρό, εξάλειψαν το επίγραμμα, χάραξαν την επιτύμβιο στήλη, έκαμαν ό,τι μπορούσαν για να επιδείξουν την αθλιότητά τους, να καταστρέψουν το μνήμα, που είναι πια και ένα από τα σύμβολα του Ηρακλείου.

Θλιβόμαστε που στο Μεγάλο Κάστρο ζουν τέτοιοι «άνθρωποι». Θλιβόμαστε βαθύτατα και εξοργισμένοι, κι εμείς όσο και όλοι οι Ηρακλειώτες, ζητάμε από κάθε αρμόδιο, όχι μόνο την άμεση αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και την εφεξής προστασία του.

Ας μην αποδεχθούμε ότι, σημαντικότερη, βαρύτερη από την οικονομική κρίση, είναι η κοινωνική εξαθλίωση, που ήδη μας έχει μολύνει”, αναφέρει η ανακοίνωση.

thetoc.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr