ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτ/νια: Ο Δρόμος Πατιόπουλο-Περδικάκι στους πιο επικίνδυνους του πλανήτη!

Αιτ/νια: Ο Δρόμος Πατιόπουλο-Περδικάκι στους πιο επικίνδυνους του πλανήτη!

Αιτ/νια: Ο Δρόμος Πατιόπουλο-Περδικάκι στους πιο επικίνδυνους του πλανήτη!

Η επαρχιακή οδός που ενώνει τα χωριά Πατιόπουλο και Περδικάκι, στην Αιτωλοακαρνανία, συμπεριλαμβάνεται στους 22 πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου, σύμφωνα με έναν νέο διαδραστικό χάρτη που αποκαλύπτει τα σημεία του πλανήτη όπου η οδήγηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Ο χάρτης, που ήδη κάνει το γύρο του κόσμου, καταρτίστηκε με βάση την περυσινή έκθεση για την οδική ασφάλεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλες πηγές.
Οι δημιουργοί του από την βρετανική εταιρεία Driving Experiences, έλαβαν υπ’ όψιν διάφορες παραμέτρους (λ.χ. την κατάσταση του οδοστρώματος, το αν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες, τον αριθμό νεκρών σε τροχαία σε όλη τη χώρα, τις καιρικές συνθήκες) για να τον καταρτίσουν.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους, βαθμολόγησαν κάθε δρόμο με μία κλίμακα έως το 10 (το χειρότερο) αναλόγως με το πόσο επίφοβος είναι (fear factor).
Με ένα κλικ στα «θαυμαστικά» που σηματοδοτούν τη θέση κάθε δρόμου στο χάρτη, οι οδηγοί μπορούν να διαβάσουν περιγραφές των δρόμων και στοιχεία που τεκμηριώνουν – κατά την άποψή τους – την επικινδυνότητά τους.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail»,στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται ο δρόμος North Yungas στη Βολιβία, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός ως «δρόμος του θανάτου».
Ο δρόμος αυτός, που διασχίζει την περιοχή Γιούνγκας, έχει μήκος 64 χιλιομέτρων, περνάει από απότομους γκρεμούς, είναι πολύ στενός και δεν διαθέτει προστατευτικά, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος πτώσης στον γκρεμό όταν διασταυρωθούν δύο αυτοκίνητα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει fear factor 10/10.
Δεύτερος πιο επικίνδυνος είναι ο δρόμος των 12 χιλιομέτρων που διασχίζει το εθνικό πάρκο Fairy Meadows (τοπικά λέγεται Joot) στο Πακιστάν. Βρίσκεται σε υψόμετρο 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι προσβάσιμος μόνο με τζιπ και στον διαδραστικό χάρτη περιγράφεται ως «ασταθής και στενός».
Ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου, ο παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος των 48.000 χιλιομέτρων που ενώνει την Αλάσκα με τη Νότια Αμερική, ακολουθεί, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, των κατολισθήσεων, των απρόσβατων σημείων όταν βρέχει και των κοπαδιών από ζώα που τον διασχίζουν καθημερινά.
Άλλοι δρόμοι στον χάρτη είναι ο διασιβηριανός αυτοκινητόδρομος στη Ρωσία, η λεωφόρος Commonwealth στις Φιλιπίνες, ο δρόμος του φαραγγιού Skippers στη Νέα Ζηλανδία και ο «Αυτοκινητόδρομος του Θανάτου» (Rodovia de Morte) στη Βραζιλία.
Ανάμεσα σε όλ’ αυτά τα… μεγαθήρια φιγουράρει και η επαρχιακή οδός Πατιόπουλο – Περδικάκι, η οποία βαθμολογήθηκε με 6/10 και περιγράφεται ως ένας δρόμος με «ελάχιστη πρόσφυση εξαιτίας χαλαρού οδοστρώματος» και «τεράστιες λακκούβες».
Είναι επίσης «εξαιρετικά στενή σε σημεία επικίνδυνα για πτώση και από τις δύο κατευθύνσεις» αλλά «χωρίς προστατευτικές μπάρες». Παρότι, εξάλλου, είναι πολυσύχναστη (την διασχίζουν «από πεζοί και κοπάδια ζώων έως φορτηγά, λεωφορεία και αυτοκίνητα», σύμφωνα με το χάρτη), δεν έχει σήμανση.
Έτσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον οδηγό να υπολογίσει πόσο απέχει από την άκρη της ακόμα και την ημέρα – και αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν τη νύχτα.
Ο χάρτης δημιουργήθηκε για να υπογραμμίσει τους κινδύνους της οδήγησης, η οποία κοστίζει ετησίως τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οδηγεί άλλα 20-50 εκατομμύρια στο νοσοκομείο.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr