«Πνίγηκε» και πάλι η δυτική Αχαΐα από τους καπνούς των πυρηνελαιουργείων

Πυκνός καπνός έχει «σκεπάσει» για μια ακόμη φορά την περιοχή της δυτικής Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα τα χωριά της Ωλενίας, από τα φουγάρα των πυρηνελαιουργείων. Οι φωτογραφίες είναι σημερινές και εστάλησαν στο tempo24.gr από αναγνώστες του site. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, άλλωστε το tempo24.gr έχει δημοσιεύσει αλεπάλληλα ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα αυτό.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατόπιν των ρεπορτάζ και των καταγγελιών από τους συλλόγους της περιοχής, παρενέβη η Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Κάτω Αχαΐα κατόπιν πρωτοβουλίας του δημάρχου δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου στην οποία συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων.

Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση των ρύπων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Οι υπεύθυνοι των εγκατάσεων υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, ενώ από την πλευρά τους κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής ζητούν άμεσα να ληφθούν μέτρα και να τοποθετηθούν φίλτρα στα φουγάρα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν επιθυμούν να κλείσουν οι εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ που δίνουν άλλωστε δουλειά και σε δικούς τους ανθρώπους, παρά μόνον να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό, αναρτήθηκε η παρακάτω φωτογραφία από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου «Η ΩΛΕΝΙΑ»:

Επίσης μηνυτήρια αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καταθέσει και ο Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού. Ενώ προχθες τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου παραλίας Κάτω Αλισσού και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Κατω Αλισσου, κατέθεσαν μήνυση κατα του υπευθύνου των Βιομηχανικών Περιοχών Πελοποννήσου της ΒΙΠΕ .

Η μήνυση έγινε για την διαρροή αποβλήτων που συνέβη σε έντονο βαθμό την 22 Οκτωβρίου 2015 στο φρεάτιο φόρτωσης της ΒΙΠΕ στην παραλία Κάτω Αλισσού.

Όπως αναφέρουν οι καταγγέλοντες:

Τις πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας έβγαινε μέσα από τον αγωγό και από το φρεάτιο μαύρο υγρό στοιχείο, με δυσοσμία έντονη σαν καύσιμα, και γέμισε όλη η πλατεία του χώρου της παραλίας του Κάτω Αλισσού. Αυτό το σκουρόχρωμα υγρό κατέληγε στην θάλασσα.

Στο σημείο ήρθε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και μετά με έγγραφό της πιστοποίησε ότι το μαύρο αυτό χρώμα είναι λάδια και πετρελαιοειδή.

Καταφύγαμε στην μήνυση γιατί η ΒΙΠΕ συνεχίζει με αστοχίες της και παραλείψεις της να μας υποβαθμίζει περιβαντολογικά (βλέπε και ρέμα Μαλιαγκού).

Η διοίκηση της ΒΙΠΕ  δεν απαντά σε κανένα έγγραφό μας, ούτε δίνει της μετρήσεις από το βιολογικό  που ζητάμε .

Πιστεύουμε ότι δικαιοσύνη θα ελέγξει όλες τις παραλείψεις, ακούσιες ή εκούσιες, της ΒΙΠΕ και θα αποδώσει το δίκαιο που ζητάνε οι κάτοικοι, όχι μόνο του Αλισσού αλλά και γύρω περιοχών για να σταματήσει η διοίκηση της ΒΙΠΕ να νομίζει ότι απευθύνεται σε «ιθαγενείς».

Τέλος ζητάμε από την δημοτική αρχή να κάνει και αυτή μήνυση στην ΒΙΠΕ,  για το γεγονός της 22 Οκτώβρη, αλλά και για το ρέμα Μαλιαγκού,  άλλωστε είχε δεσμευθεί για αυτό.

tempo24.gr