Η νέα «Οδύσσεια» των υπερχρεωμένων πολιτών

Καθυστερήσεις από τις Τράπεζες καταγγέλλει το ΙΝΚΑ

Η νέα «Οδύσσεια» των υπερχρεωμένων πολιτών

Τι γίνεται σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΙΝΚΑ γίνεται αποδέκτης καταγγελιών από υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι εκφράζουν το παράπονο πως αν και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ενταχθούν στην διαδικασία για την ρύθμιση των οφειλών τους, οι τράπεζες δεν τους εξυπηρετούν.

Παρά τον αγώνα δρόμου που κάνουν για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, οι τράπεζες καθυστερούν υπερβολικά στην χορήγηση, τόσο των δανειακών συμβάσεων, όσο και αναλυτικών καταστάσεων οφειλών τους, έγγραφα που είναι απαραίτητα για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων οφειλετών στο νόμο Κατσέλη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουν πολύτιμο χρόνο, αφού τα φυσικά πρόσωπα του νόμου Κατσέλη, έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 31η Δεκεμβρίου για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στα Ειρηνοδικεία!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Λεχουρίτη, στην Αιτωλοακαρνανία 10 στους 10 δανειολήπτες έχουν αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. «Οι τράπεζες κάνουν ακόμη ενάμισι μήνα για να εκδώσουν στους ωφελούμενους τις δανειακές συμβάσεις και τις αναλυτικές καταστάσεις των οφειλών που χρειάζονται για την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη, την στιγμή που πρέπει να τις εκδίδουν εντός 10 εργάσιμων ημερών. Η τακτική αυτή των τραπεζών γίνεται για να απενταχθεί αρκετός κόσμος από την συγκεκριμένη διαδικασία» δήλωσε στη «Σ» ο κ. Λεχουρίτης.

Ο αγώνας, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών θα συνεχιστεί για να κατοχυρωθούν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες στις υπάρχουσες διατάξεις του νόμου Κατσέλη, καθώς από 01/01/16 αλλάζουν οι διατάξεις σύμφωνα με τα όσα έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση. Τα νέα δεδομένα γίνονται πιο σκληρά για τους δανειολήπτες, αφού προβλέπουν αντικειμενικές αξίες έως 170.000 ευρώ, εισόδημα έως 8.000 ευρώ κλπ. Είναι δηλαδή  ρυθμίσεις που φέρνουν περεταίρω προβλήματα στους δανειολήπτες.

«Οι τροποποιήσεις αυτές και κυρίως η ένταξη στο Ειρηνοδικείο ήταν επί της ουσίας προς όφελος των τραπεζών και όχι προς όφελος των καταναλωτών – δανειοληπτών»  τόνισε ο κ. Λεχουρίτης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «από τις 100 αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο ούτε οι 2 δεν επέστρεψαν για έγκριση».

xondros1