ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαReuters: Το Ισραήλ «τέσταρε» τους S-300 με την άδεια της Ελλάδας

Reuters: Το Ισραήλ «τέσταρε» τους S-300 με την άδεια της Ελλάδας

Reuters: Το Ισραήλ «τέσταρε» τους S-300 με την άδεια της Ελλάδας

 

Αεροπορικές ασκήσεις για την αποφυγή του κινδύνου που συνιστά για τα αεροσκάφη του το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 έκανε το Ισραήλ μέσα στο 2015, με την άδεια της Ελλάδας.

Αυτό αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο αγοράστηκε από την Κύπρο πριν από 18 χρόνια, αλλά τελικώς κατέληξε στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια κοινών αεροπορικών ασκήσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015.

Η ενεργοποίηση επέτρεψε στα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πώς ακριβώς οι S-300 (τους οποίους έχουν προμηθευτεί από τη Ρωσία χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία και το Ιράν) «κλειδώνουν» τη θέση των αεροσκαφών, συλλέγοντας έτσι πληροφορίες για το πώς μπορούν να μπλοκάρουν ή να αποπροσανατολίσουν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση μετά από αίτημα των ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό εάν το Ισραήλ μοιράστηκε με τους συμμάχους του τα δεδομένα που συνέλεξε.

«Μέρος των ασκήσεων περιελάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», ανέφερε πηγή του Reuters, ενώ άλλες δύο πηγές ανέφεραν ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη.

Οι πηγές μίλησαν στο πρακτορείο με υπό την προϋπόθεση της μη αναφοράς ονόματος ή εθνικότητας. Τα γενικά επιτελεία Ελλάδας και Ισραήλ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη χρήση των S-300 για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων, ενώ ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, όταν ρωτήθηκε εάν το σύστημα λειτουργούσε κατά τη διάρκεια των ελληνοϊσραηλινών ασκήσεων, αρκέστηκε να πεί ότι «αυτή τη στιγμή το σύστημα των S-300 δεν είναι σε λειτουργία»…

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γενική πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε τρίτες χώρες να πραγματοποιούν δοκιμές για τις δυνατότητες του συστήματος.

iefimerida.gr

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr