Le Monde: Οι Ελληνες δεν έχουν όρεξη ούτε να διαδηλώσουν πλέον

Η Ελλάδα ζει μια νέα ημέρα γενικής απεργίας, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Είναι η δεύτερη γενική απεργία σε τρεις εβδομάδες. Το δημόσιο και τα νοσοκομεία…

syntagma-poreia-708

Η Ελλάδα ζει μια νέα ημέρα γενικής απεργίας, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Είναι η δεύτερη γενική απεργία σε τρεις εβδομάδες. Το δημόσιο και τα νοσοκομεία είναι κλειστά, τα πλοία έχουν δέσει στα λιμάνια και τα αεροπλάνα σταμάτησαν τις πτήσεις για αρκετές ώρες, γράφει η γαλλική Le Monde.

H γαλλική εφημερίδα παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το σημερινό της άρθρο έχει τίτλο «Απογοητεύτηκαν να ζητούν το τέλος της λιτότητας οι Ελληνες».

Γράφει χαρακτηριστικά:

«Επί μήνες, τα κοινωνικά κινήματα φάνηκαν διακριτικά. Τόσο οι Ελληνες πολίτες όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις άφησαν περιθώρια στην πρώτη κυβέρνηση αριστεράς στην Ελλάδα να θέσει τέρμα στην πολιτική λιτότητας.
Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράφοντας ένα τρίτο μνημόνιο που επιβάλλει ένα τριετή λιτότητα, έθεσε τέλος στην περίοδο χάριτος. Από εκείνη τη στιγμή, οι στάσεις εργασίας ανά τομέα πολλαπλασιάστηκαν. Τη μια ημέρα οι φαρμακοποιοί, την άλλη το προσωπικό ενός νοσοκομείου ή οι δημοσιογράφοι. Ηδη, μια πρώτη γενική απεργία έγινε στις 12 Νοεμβρίου.
Η γενική απεργία της 3ης Δεκεμβρίου γίνεται δύο ημέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Τα συνδικάτα κινητοποιούνται αυτή τη φορά για να εμποδίσουν την ψήφιση μέτρων λιτότητας. Απορρίπτουν, ειδικότερα, την μεταρρύθμιση για τις συντάξεις η οποία θα παρουσιαστεί στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου το αργότερο, ώστε να ξεμπλοκάρει η δόση 1 δις από τους δανειστές, η οποία αναμένεται ως τις 31 Δεκεμβρίου.

«Διαδήλωση; Δεν έχει πλέον κανένα νόημα»
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα δώσει μάχη για να αποκλειστούν οι νέες μειώσεις συντάξεων και ότι θα επιβάλλει υψηλότερες εισφορές στους εργοδότες. Αλλά τα συνδικάτα δεν πιστεύουν πλέον τίποτα. «Καταλάβαμε ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υποκύπτουν σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών», δηλώνει ο Νικόλαος Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων στην Le Monde.

iefimerida.gr