Τελεσίγραφο της ΚΕΔΕ στην Κυβέρνηση για τις οφειλές

Τι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ξεκινούν κινητοποιήσεις αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν μπουν χρήματα στα ταμεία

Τελεσίγραφο στην

Κυβέρνηση έδωσαν οι Δήμαρχοι όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε μία σειρά από δυναμικές και άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν τους καταβάλει τις -υπέρογκες κατά τα άλλα- οφειλές, που έχουν ως συνέπεια η λειτουργία των Δήμων να έχει τιναχτεί στον αέρα. Προ ημερών οι Δήμοι συνέταξαν προϋπολογισμούς συμπεριλαμβάνοντας τα χρήματα που έπρεπε να έχουν λάβει, χωρίς όμως να γνωρίζουν πότε και αν θα γίνει αυτό. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου έγινε και στον Δήμο Αγρινίου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ παρενέβη ο Αιτωλοακαρνάνας Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» δεσμεύτηκε στους Δημάρχους ότι οι οφειλές της Κυβέρνησης θα έχουν καταβληθεί στα ταμεία των ΟΤΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Τότε λήγει και η διορία των δημάρχων όπως αποφασίστηκε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει ο χορός των κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά οι αποφάσεις των Δημάρχων στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ:

Για την υλοποίηση

των διεκδικήσεων μας, θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στις παρακάτω δράσεις

1. Στην αποστολή επιστολής σε όλους τους Βουλευτές, όλων των κομμάτων, από τους οποίους θα ζητήσουμε να μην δώσουν ψήφο σε κανένα νομοθέτημα που θα θίγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης

2. Στην ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης (με έντυπο υλικό και μηνύματα – σποτ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση , καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων πολιτικών.

3. Στην ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών από το Προεδρείο της ΚΕΔΕ για τις θέσεις της σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων.

4. Στο συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, αιρετών κι εργαζομένων στους Δήμους , προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων σε χρόνο που θα αποφασιστεί, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί το προσεχές Σαββατοκύριακο .

5. Στην ανάληψη ενεργειών ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών μας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

• τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων (Εξειδίκευση από την ΚΕΔΕ)

• τη διακοπή όλων των επιδόσεων προς τους δημότες

• τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ύδρευση – αποχέτευση)

• τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους

• την άρνηση μας να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη καθ’ υπόδειξη. Οι δημοτικές πολιτικές καθορίζονται μόνο από το κυρίαρχο Δημοτικό Συμβούλιο κι από κανέναν άλλον.

• Τον συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμους

• Τη διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς.

• Στη διενέργεια Συνεδρίου στο άμεσο χρονικό διάστημα με θέμα: Νέο κράτος – αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση- φορολογική αποκέντρωση- εγγύτητα – επικουρικότητα- συνταγματική αναθεώρηση.

• Εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να εξειδικεύσει περαιτέρω τις μορφές αντίδρασης.

aggelopoulos