Καταθέσεις: «Ξαφνικός θάνατος» με αυτόματη κατάσχεση λογαριασμών

Στο στόχαστρο ακόμα και οι συνδικαιούχοι

Με τον χειρότερο

τρόπο ευχήθηκε καλό μήνα στους πολίτες η Γενική Γραμματεία Εσόδων επιφυλάσσοντας μια δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες φορολογούμενους. Έτσι λοιπόν χθες τα ξημερώματα απηύθυνε προειδοποίηση σε όσους χρωστούν στην εφορία να σπεύσουν να κάνουν ρύθμιση αλλιώς θα ενεργοποιηθεί σε δυο μήνες το μέτρο των αναγκαστικών κατασχέσεων!

«Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό σε βάρος χιλιάδων πολιτών. Οι Κυβερνώντες βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οι πολίτες δεν έχουν χάσει απλά και μόνο τον πάτο του βαρελιού, αλλά την ίδια την καθημερινότητα.  Με τη νέα εντολή κίνδυνο θα αντιμετωπίζουν ακόμα και οι συνδικαιούχοι σε λογαριασμούς ή καταθέσεις. Μιλάμε για αδιανόητα πράγματα. Ότι και να πει κανείς είναι λίγο» ανέφερε στη «Σ» ο Αιτωλοακαρνάνας Πρόεδρος του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) Γιώργος Λεχουρίτης.

Μάλιστα σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών αλλά και άλλους φορείς πολιτών ανά την χώρα, το timing της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δεν είναι διόλου τυχαίο.

«Επελέγη η συγκεκριμένη περίοδος καθώς μην ξεχνάμε, έστω και κάποιοι υπάλληλοι σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν σε αντίθεση με το δημόσιο δώρο Χριστουγέννων. Άρα που στοχεύει η Κυβέρνηση; Το δώρο να γίνει άδωρο και να βγει πριν καλά – καλά μπει στην τσέπη των εργαζομένων. Εμείς λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρα. Δεν έχω δεν πληρώνω. Πώς να ανταποκριθεί κάποιος στην διεκπεραίωση των φορολογικών του ζητημάτων, όταν δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες από την ακατάσχετη φορολογία των τελευταίων μηνών» συμπληρώνει ο κ. Λεχουρίτης.

Αρχικά σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας εσόδων «μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Νοεμβρίου 2015, λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής (σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) ή με αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική Αρχή ή με διάταξη νόμου.

Επισημαίνεται ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απολέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ν.4152/13 και 4174/13, όπως ισχύουν, έως και είκοσι τέσσερις κατά περίπτωση. Επιπροσθέτως, προκειμένου να μην απολεσθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις (για χρέη στη Φορολογική Διοίκηση) πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους, καθώς και να υποβάλλουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία. Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο Τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος».

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών πως θα δοθεί παράταση κατά 2 μήνες για την έναρξη της εφαρμογής των κατασχέσεων και δεσμεύσεων που θα ξεκινούσαν εντός των ημερών, με σκοπό την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Γεγονός πάντως που δεν αλλάζει δραματικά την κατάσταση για τους φορολογούμενους. Κι’ όπως έλεγε και ένα παλιό γνωστό Ελληνικό τραγούδι «τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα».

aggelopoulos