Εκβιαστικό δίλημμα για τους αγρότες βιολογικής καλλιέργειας

Σε γενικευμένη

αποδιοργάνωση βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις  και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος τους, τους έχουν φέρει σε αδιέξοδο. Παράλληλα, η παραγωγή έχει κυριολεκτικά βαλτώσει, ενώ την ίδια στιγμή οι παράνομες ελληνοποιήσεις και το παραεμπόριο έχουν εδραιωθεί για τα καλά στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλογιάννης πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέτοντας επί τάπητος τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, φλέγων ζήτημα για ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο του νομού είναι τα ΑΦΜ των αγροτών που ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες ανεξαρτήτως παραγωγής. Συνολικά 420 αγρότες από το νομό φαίνεται να έχουν μεγάλη απόκλιση στα στρέμματα που έχουν δηλώσει ως βοσκοτόπια. Για το λόγο αυτό, αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή στην πληρωμή τους, ενώ οι υπόλοιποι, που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναμένεται να πληρωθούν εντός του μήνα.

Τα 420 άτομα που

αντιμετωπίζουν πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη και με τα όσα του μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ειδοποιηθούν με επιστολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά την διαδικασία αυτή, αναμένεται να κληθούν να υπογράψουν οικιοθελώς υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα αποτυπώνει αναλυτικά τα στοιχεία της απόκλισης, για τα οποία θα έχουν ενημερωθεί σε προγενέστερη φάση. Όσοι εξ’ αυτών υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση θα λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν, χωρίς ωστόσο να μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον χρήματα στο μέλλον, ακόμη και αν αποδείξουν πως εξ’ αρχής είχαν δηλώσει τα σωστά. Στον αντίποδα, όσοι αρνηθούν να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση θα εισπράξουν τα χρήματά τους με καθυστέρηση για το 2012.

Την ίδια στιγμή, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά δεσμεύτηκε πως όποιες αιτήσεις για βιολογικές καλλιέργειες ή βιολογική κτηνοτροφία έχουν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας θα είναι έτοιμες ως και τις 05/12 και θα έχουν προωθηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Καθοριστικό για όλα τα παραπάνω είναι πως το 30% με 35% των κτηνοτρόφων που δουλεύουν βιολογικά στο νομό και έχουν ήδη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας βιολογικών στάβλων, θα προηγηθούν και θα εισπράξουν άμεσα τα χρήματά τους. Οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι δεν θα πληρωθούν, καθώς εκκρεμεί η αίτησή τους στο Δασαρχείο, το οποίο δεν έχει ελέγξει αιτήσεις εδώ και τρία χρόνια. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι δεν υπάρχει προσωπικό για τον έλεγχο.

xondros1