Το φαγοπότι με τις μίζες της Depuy και στα Νοσοκομεία Αγρινίου – Μεσολογγίου

Στη λίστα και τα νοσοκομεία Ρίου, Αγίου Ανδρέα και Πύργου

Κόλαφος η πρόταση της Εισαγγελέως για τους κατηγορούμενους

Mακρύ εδώλιο θα

χρειαστεί για να χωρέσει τους 23 κατηγορούμενους στην υπόθεση του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Βρετανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών και νοσοκομειακού υλικού Depuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, εάν γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας η πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών Αναστασίας Δημητριάδου.

Η ίδια ζητάει την παραπομπή τους σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Στην περίπου 1.500 σελίδων πρόταση της εισαγγελέως, την οποία αποκαλύπτει «Έθνος» ξεδιπλώνονται άγνωστες πτυχές της υπόθεσης και έρχονται στο φως όλα τα στοιχεία για το μεγάλο φαγοπότι που είχε στηθεί από το 2000 μέχρι το 2006 σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, με γιατρούς που φέρονται ότι δωροδοκήθηκαν με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν στις χειρουργικές επεμβάσεις ορθοπεδικά είδη (ειδικά επιθέματα και εμφυτεύματα γονάτων, ισχίων, τραύματος και σπονδυλικής στήλης) της βρετανικής εταιρείας, τα οποία πωλούντο υπερκοστολογημένα κατά 35%!

Από το ποσό της υπερκοστολόγησης των υλικών που χρησιμοποιούνταν σε κάθε χειρουργείο, οι εμπλεκόμενοι γιατροί φέρονται ότι εισέπρατταν το 20%, εξασφαλίζοντας τις παράνομες αμοιβές τους.

Στην εισαγγελική πρόταση, που βασίστηκε στο υλικό της δικογραφίας το οποίο συγκέντρωσαν μετά από πολύμηνη έρευνα οι ανακριτές διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας, Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκου, περιγράφεται με λεπτομέρειες το κόλπο με τις «λευκές μπλούζες», που στοίχισε στο Δημόσιο 11.593.452,80 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των υλικών, που χρεώνονταν υπερκοστολογημένα, και στην πραγματική εμπορική τους αξία.

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπετε τα αναλυτικά ποσά των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας (μεταξύ αυτών και της Αιτωλοακαρνανίας) της Ευρυτανίας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων που εμπλέκονται στο πολύκροτο σκάνδαλο των ορθοπεδικών υλικών της εταιρείας.

Μακρύς ο κατάλογος των κατηγορουμένων

ΓΝΝ Αγρινίου       3.955,87

ΓΝΝ Αιγίου       22.617,92

ΠΓΝ Ιωαννίνων

«Χατζηκώστα»     341.349,79

ΓΠΝ Πατρών

– Ρίου     340.102,78 ΝΓΝ Πατρών

«Άγιος Ανδρέας»      209.667,70

ΓΝΝ Αρτας       10.221,90

ΓΝΝ Κεφαλληνίας      10.102,66

ΓΝΝ Πύργου

«Μανωλοπούλειο»      2.595,39

ΓΝΝ Μεσολογγίου

«Χατζηκώστα»       1.352,28

ΓΝ Καρπενησίου           608,68

ΝΓΝ Πρέβεζας 90,7

Κατηγορούμενοι για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκία υπαλλήλου κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι 9 στελέχη της βρετανικής εταιρείας και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα, 4 γιατροί – στελέχη σε δημόσια νοσοκομεία και 10 ακόμη άτομα, επιχειρηματίες και συνεργάτες τους. 5 γιατροί, που ήταν αρχικά κατηγορούμενοι, απαλλάχτηκαν στο στάδιο της ανάκρισης καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, ενώ 2 κατηγορούμενοι απεβίωσαν.

aggelopoulos