Ο Θόδωρος «γύρισε» στην πατρίδα του

Περίπου 100 έργα του διεθνούς κύρους γλύπτη Θό  δωρου φιλοξενούνται στην Δημοτική Πινακοθήκη

Ο Διεθνούς κύρους

γλύπτης Θόδωρος «επέστρεψε» στην πατρίδα του! Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο η έκθεση του Θόδωρου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αγρινίου, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Ο Δήμος Αγρινίου, θέλοντας να τιμήσει τον διεθνώς καταξιωμένο γλύπτη φιλοξενεί εκατό προσωπικά σχέδια του Αγρινιώτη δημιουργού, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, μέσα από τα οποία καταγράφεται η αρχή της μεγάλης πορείας του στην σύγχρονη τέχνη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό! Ο τίτλος της έκθεσης είναι «στίγματα πορείας: ίχνη σε χαρτί με μολύβι, μελάνι, κάρβουνο(1947 – 1962)» και θα διαρκέσει έως και τις 26 Φεβρουαρίου.

Μέσα από υλικά όπως χαρτί, μολύβι, μελάνι και κάρβουνο ο καλλιτέχνης παρουσιάζει συναισθήματα και στιγμιότυπα δίνοντας εκ νέου ζωή σε στιγμές του παρελθόντος και σε οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα, όπως και σε πρόσωπα συνεργατών του, εκπέμποντας παράλληλα το μήνυμά του σε όλους όσους από το Σάββατο και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου επισκεφτούν την πινακοθήκη. Η έκθεση, όπως είπε και ο γλύπτης στα εγκαίνια, είναι αφιερωμένη στην μητέρα του, ενώ συνδιοργανωτής ήταν το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας.

Στην έκθεση, είπε μεταξύ άλλων συγκινημένος ο Θόδωρος: «Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, ξεκινώντας από την αφιέρωση  της έκθεσης στη μάνα μου. Μέσω της μάνας μου, ετούτη η έκθεση αποτελεί μια επιστροφή στον τόπο που με γέννησε. Ό τόπος δεν είναι ένα ουδέτερο αντικείμενο, γεωγραφικό… Αλλά είναι οι άνθρωποι που μου έδωσαν όλες αυτές τις αξίες, στις οποίες χρωστάω ότι είμαι. Δεν θέλω να συγκινηθώ, αλλά όσο μιλάω έρχονται μνήμες, που πέφτουν σαν χιονοστιβάδα μέσα μου και με καταρρακώνουν. Σε αυτά τα τελευταία χρόνια της ζωής μου οφείλω πολλά σε ανθρώπους που έφεραν ως αποτέλεσμα αυτή την έκθεση. Γιατί αν τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από εμένα, η έκθεση ανήκει σε άλλους», ενώ συμπλήρωσε πως καλλιτέχνης θέλει να χαρακτηριστεί μετά θάνατον. «Θέλω να με αποκαλούν γλύπτη».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ως γνωστόν ο Θόδωρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες του μισού αυτού αιώνα της ιστορίας μας. Ένας άνθρωπος που διατράνωνε παντού την καταγωγή του, που αγαπά ιδιαίτερα αυτό τον τόπο και σήμερα είναι η επιστροφή αυτού του μεγάλου Αγρινιώτη σε αυτόν τον χώρο. Τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, έναν χώρο που έχει ζωή μόνο μερικά χρόνια». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον πρώην Δήμαρχο Παύλο Μοσχολιό, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια λέγοντας πως «ήταν εκείνος που δημιούργησε αυτόν τον χώρο και σήμερα μπορούμε να έχουμε την έκθεση του Θόδωρου και άλλες σπουδαίες εκθέσεις…. Για εμάς είναι πολύ σπουδαίο που βρίσκεται ο Θόδωρος εδώ. Είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας και για την Ελλάδα ολόκληρη», κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.

Ο Καλλιτεχνικός

Διευθυντής Χρήστος Γαρουφαλής εκτός του ότι ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τη συγκεκριμένη έκθεση θα μπορούσα να την περιγράψω ως μια αποκάλυψη. Μια αποκάλυψη της βάσης τη επιτυχημένης πορείας του Θόδωρου σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την τέχνη έχουμε κάποια συρτάρια, που χωρούν όλα τα αποστάγματα, τις συνομιλίες με τον εαυτό μας. Αυτή η έκθεση είναι απόσταγμα αυτών των συνθηκών που σας περιέγραψα. Θα μπορούσε να έχει φιλοξενηθεί σε οποιαδήποτε Πινακοθήκη του δήμου μας, πιο επώνυμη ή σε φημισμένο ίδρυμα ή μουσείο. Όμως εδώ, σε αυτή την Πινακοθήκη, σε αυτόν τον τόπο, αποκτά άλλη διάσταση. Είναι μια γλυκιά επιστροφή για τον γλύπτη Θόδωρο».

Από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας ο Διονύσης Καψάλης μίλησε τόσο για την σπουδαιότητα των έργων του Θόδωρου, όσο και για την άψογη συνεργασία του Ιδρύματος με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τον κ. Γαρουφαλή.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:  Καθημερινά 10.00 π.μ – 01.30 μ.μ και 6.00 – 08.30 μ.μ.

Κυριακή 10.30 π.μ – 01.30 μ.μ., Δευτέρα κλειστά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο