Συγκίνηση στα εγκαίνια της έκθεσης του γλύπτη Θόδωρου στo Aγρίνιο (φωτο)

«Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, ξεκινώντας από την αφιέρωση  της έκθεσης στη μάνα μου. Μέσω της μάνας μου, ετούτη η έκθεση αποτελεί μια επιστροφή στον τόπο που με γέννησε. Όταν ο τόπος δεν είναι ένα ουδέτερο αντικείμενο, γεωγραφικό…Αλλά είναι οι άνθρωποι που μου έδωσαν όλες αυτές τις αξίες, στις οποίες χρωστάω ότι είμαι. Δεν θέλω να συγκινηθώ, αλλά όσο μιλάω έρχονται μνήμες , που πέφτουν σαν χιονοστιβάδα μέσα μου και με καταρρακώνουν». Με αυτά τα λόγια, ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης Θόδωρος ξεκίνησε απόψε να περιγράφει την έκθεση- απόσταγμα ζωής, όπως χαρακτηρίστηκε, την οποία εγκαινίασε σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

Ο Δήμος Αγρινίου , θέλοντας να τιμήσει τον διεθνώς καταξιωμένο γλύπτη Θόδωρο διοργάνωσε, σε  συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, την έκθεση:«στίγματα πορείας: ίχνη σε χαρτί με μολύβι, μελάνι, κάρβουνο   (1947 – 1962)»

Πρόκειται για περίπου εκατό προσωπικά σχέδια του Αγρινιώτη δημιουργού, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, καταγράφεται η αρχή της μεγάλης πορείας του στα δύσβατα μονοπάτια της Σύγχρονης Τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Χαρτί, μολύβι, μελάνι και κάρβουνο μετατρέπονται σε προβολείς ζωής και συναισθημάτων, σε σκυτάλες μετάβασης, σε ιχνηλάτες μιας ολόκληρης εποχής η οποία ξαναζωντανεύει μέσα από πρόσωπα της οικογένειας, φίλων και συνεργατών του καλλιτέχνη. Σε μια προσπάθεια το Υλικό, πέρα από έργο Τέχνης, να καταστεί βήμα Κατανόησης και εφαλτήριο Επικοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι την έκθεση ο γλύπτης Θόδωρος αφιερώνει στην πολυαγαπημένη του μητέρα.

Χαιρετισμό έκανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χρ. Γαρουφαλής που ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση: «Τη συγκεκριμένη έκθεση θα μπορούσα να την περιγράψω ως μια αποκάλυψη. Μια αποκάλυψη της βάσης τη επιτυχημένης πορείας του Θόδωρου σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την τέχνη έχουμε κάποια συρτάρια, που χωρούν όλα τα αποστάγματα, τις συνομιλίες με τον εαυτό μας. Αυτή η έκθεση είναι απόσταγμα αυτών των συνθηκών που σας περιέγραψα. Θα μπορούσε να έχει φιλοξενηθεί σε οποιαδήποτε Πινακοθήκη του δήμου μας, πιο επώνυμη ή σε φημισμένο ίδρυμα ή μουσείο. Όμως εδώ, σε αυτή την Πινακοθήκη, σε αυτόν τον τόπο, αποκτά άλλη διάσταση.

Είναι μια γλυκιά επιστροφή για τον γλύπτη Θόδωρο», είπε ο κ. Γαφουφαλής.

Εν συνεχεία, ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, μίλησε για την επιστροφή ενός μεγάλου Αγρινιώτη που μίλησε , σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου, μέσα από του σπουδαίο του έργο,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Γιατί ως γνωστόν ο Θόδωρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες του μισού αυτού αιώνα της ιστορίας μας. Ένας άνθρωπος που διατράνωνε παντού την καταγωγή του, που αγαπά ιδιαίτερα αυτό τον τόπο και σήμερα είναι η επιστροφή αυτού του μεγάλου Αγρινιώτη σε αυτόν τον χώρο. Τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου , έναν χώρο που έχει ζωή μόνο μερικά χρόνια»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πρ. δήμαρχο κ. Παύλο Μοσχολιό ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια λέγοντας πως «ήταν εκείνος που δημιούργησε αυτόν τον χώρο και σήμερα μπορούμε να έχουμε την έκθεση του Θόδωρου και άλλες σπουδαίες εκθέσεις».

«Για εμάς είναι πολύ σπουδαίο που βρίσκεται ο Θόδωρος εδώ. Είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας και για την Ελλάδα ολόκληρη», κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.

Αμέσως μετά, ο κ. Διονύσης Καψάλης από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας , συνδιοργανωτή της έκθεσης, μίλησε για τη συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη και τον κ. Γαρουφαλή, η οποία ευχήθηκε να συνεχιστεί.  «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής για αυτή την έκθεση», είπε ο ίδιος.

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο γλύπτης Θόδωρος: » Σε αυτά τα τελευταία χρόνια της ζωής μου οφείλω πολλά σε ανθρώπους που έφεραν ως αποτέλεσμα αυτή την έκθεση. Γιατί αν τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από εμένα , η έκθεση ανήκει σε άλλους», είπε φανερά συγκινημένος, ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε πως καλλιτέχνης θέλει να χαρακτηριστεί μετά θάνατον. «Θέλω να με αποκαλούν γλύπτη», είπε…