Το μέλλον των χωραφιών είναι στα χέρια των drones

Οι μη επανδρωμένες αυτόνομες ιπτάμενες συσκευές (drones) διευρύνουν συνεχώς το πεδίο δράσης τους. Χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλές εφαρμογές στη σύγχρονη  Γεωργία ενώ στη Βρετανία θ” αρχίσουν να πετούν πάνω από χωματερές σκουπιδιών για να καταγράφουν τις αναθυμιάσεις τους, ενώ στην Αυστραλία θα περιπολούν κοντά στις ακτές για να παρακολουθούν τυχόν εμφανίσεις καρχαριών.

Η, από αέρος παρακολούθηση των χωματερών είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Μάνστεστερ και της βρετανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το BBC. Τα drones είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες που μετρούν τις εκπομπές αερίων από τις χωματερές. Ορισμένες απ” αυτές ανήκουν στα «αέρια του θερμοκηπίου» και επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλα αέρια επιδεινώνουν τη δημόσια υγεία. Ήδη υπάρχει η εταιρία DroneDeploy, η οποία  έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ιπτάμενες πτήσεις πάνω από συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια την επεξεργασία των εικόνων σε χάρτες και 3D μοντέλα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη κι αν κλείσει μια χωματερή, συνεχίζει να εκπέμπει αέρια στο περιβάλλον για αρκετές ακόμη δεκαετίες, συνεπώς χρειάζεται μια μέθοδος παρακολούθησης κι αυτή μπορεί να γίνεται από ψηλά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

agrocosmos.com