«Στα κάγκελα» οι δήμαρχοι με τη στάση της κυβέρνησης

Στο κόκκινο οι δήμοι λόγω της υποχρηματοδότησης Κρίσιμη μέρα χαρακτηρίζεται η Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου, για την αυτοδιοίκηση καθώς θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των δημάρχων με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την οικονομική κατάσταση των Δήμων της χώρας. Όπως ανέφεραν το πρωί οι αιρετοί από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος επιμόρφωσης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο κ. Κουρουμπλής τους υποσχέθηκε πως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα αποδοθούν στους Δήμους τα χρήματα που τους οφείλονται για να μπορέσουν να κλείσουν και οι προϋπολογισμοί.

Στο «τραπέζι» της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, με αποκλειστικό θέμα τα οικονομικά, θα πέσει και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, με τους δημάρχους ωστόσο να περιμένουν τον υπουργό να υλοποιήσει τη δέσμευση του. «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει το ρόλο και την προσφορά μας στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Καραγιάννης. Από την πλευρά του, ο γ.γ. της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, αφού υποστήριξε πως «υποσχέσεις ακούμε και πράξεις δεν βλέπουμε», τόνισε πως εάν δεν δοθούν τα 450 εκατ. ευρώ που οφείλονται «50 – 70 Δήμοι της χώρας θα μπουν στο κόκκινο». Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε πως «δεν υπάρχει ζωτικός χρόνος.

Πρέπει να υλοποιηθεί η υπόσχεση του υπουργού, διαφορετικά θα είμαστε υπόλογοι στους δημότες μας και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις μη αναστρέψιμες». Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε πως «η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση οφείλει να σχεδιάσει συλλογικά το νέο αναβαθμισμένο ρόλο της στην ανασυγκρότηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, σε μια χώρα που ταλανίζεται από μακροχρόνια πολύπλευρη κρίση, στην οικονομία της, στην κοινωνική συνοχή της και, όπως διαπιστώνουμε, δυστυχώς, στο πολιτικό και στο διοικητικό μας σύστημα». Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παππάς, και οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών παρατάξεων στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πετρίδης (Αυτοδιοικητικό Κίνημα), Γιώργος Ιωακειμίδης (Νέα Αυτοδιοίκηση) και Δημήτρης Μπίρμπας (Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλί

dikaiologitika.gr