Αλλαγή νοοτροπίας και νοικοκυριό

Προσκεκλημένος της αθλητικής εκπομπής «Πρώτοι  στη μπάλα» του ραδιοφωνικού σταθμού «Δυτικά 92,8» ήταν χθες ο προπονητής Παναγιώτης Τούρκας. Η ενασχόλησή του με το τοπικό ποδόσφαιρο το οποίο παρακολουθεί  ανελλιπώς και οι πλούσιες παραστάσεις του  από τον τρόπο λειτουργίας του αθλήματος στην  πρώην Γιουγκοσλαβία έδωσαν την ευκαιρία για μια εκτενή αναφορά σε πολλούς τομείς του ποδοσφαίρου. Για τα τοπικά δεδομένα έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία σε κάποιους τομείς, να υπάρχει η οργάνωση και οι διακριτοί ρόλοι στις ομάδες.
Όσον αφορά τον Παναιτωλικό και τη θητεία του Πόντες είπε: «Στις προπονήσεις είδα πολύ καλά πράγματα. Ακόμα και η προθέρμανση ήταν συνυφασμένη με την υπόλοιπη προπόνηση που θα ακολουθούσε κι όχι απλά για να γίνεται. Πιστεύω το πρόβλημα ήταν ότι λειτουργούσε όπως είχε συνηθίσει στην Πορτογαλία. Δηλαδή πως ο παίκτης ξέρει ακριβώς τι να κάνει όταν πάρει τη μπάλα». Και συνέχισε λέγοντας πως κανείς δεν ξέρει τι θα συνέβαινε αν του δίνονταν πίστωση χρόνου, αν η ομάδα θα βελτιώνονταν ή θα πήγαινε ακόμα χειρότερα… Και  για το Ματζουράκη ανέφερε: «Έκανε το απλό. Έδωσε βάση στην ψυχολογία και δουλεύει στην λογική να μην δεχθώ γκολ, δηλαδή ό,τι κάνει το  90% των ελληνικών ομάδων». Αφού εξέφρασε την άποψη πως η δοκιμασμένη συνταγή του Χάβου  με τον Γκότση (τον χαρακτήρισε έναν απ’ τους καλύτερους γυμναστές) δεν θα έπρεπε ίσως να αλλάξει, συμπλήρωσε: «Ο Πόντες δεν γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα, δεν είχε εμπειρίες και πρέπει ο προπονητής να προσαρμόζεται. Από την πλευρά του Παναιτωλικού έγινε ένα πείραμα και μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο, μπορεί κι όχι».
 
Από την… Γιουγκοσλαβία
Πέρα από τα φοιτητικά του χρόνια στην  πρώην Γιουγκοσλαβία και το Βελιγράδι συνεχίζει να βρίσκεται σε επικοινωνία με ανθρώπους του ποδοσφαίρου εκεί κι από τις αναφορές του ξεχωρίσαμε την μέθοδο κάθε προπονητής να μην δουλεύει με περισσότερους από 15 παίκτες στις υποδομές, αλλά και οι παροτρύνσεις προς του γονείς των ποδοσφαιριστών στις μικρές ηλικίες: «Δίνεται ένα φυλλάδιο στους  γονείς για το πώς πρέπει να διαχειριστούν τα παιδιά τους εκτός γηπέδου. Το σλόγκαν είναι “σεβάσου ότι ο παίκτης χρειάζεται τον προπονητή κι όχι εσένα”. Γνωρίζουμε ότι στην Μπαρτσελόνα δεν υπάρχουν εξέδρες στα τμήματα υποδομής και  δεν φτιάχνουν γι’ αυτό το λόγο. Η δουλειά αφορά μόνο τους προπονητές με τους ποδοσφαιριστές στις μικρές ηλικίες».
 
Η τοπική πραγματικότητα
Σε συνεχόμενες ερωτήσεις για το τοπικό ποδόσφαιρο, ο Παναγιώτης Τούρκας είπε μεταξύ άλλων:  «Δυστυχώς είμαστε πίσω ακόμα και σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικά η Μακεδονία είναι πολύ πιο μπροστά κυρίως  στο να βγάζει παίκτες. Είναι πάντως ευχάριστο που Σωματεία δικά μας μπαίνουν στη λογική της καλυτέρευσης, ειδικά σε υλικοτεχνικές υποδομές και το λέω επειδή  διαβάζω ότι από μόνοι τους οι άνθρωποι των ομάδων προσπαθούν να φτιάξουν γήπεδα, όπως διάβαζα για τη Μπούκα, τη Ρίγανη, ή τα Σαρδήνινα.  Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο  είναι καλός ο μιμητισμός των επαγγελματιών παικτών, αλλά όχι στη λογική των φωτογραφιών και του facebook. Ο ερασιτέχνης οφείλει να σεβαστεί ότι κάνει αυτό που του αρέσει,  να σεβαστεί επίσης το μικρό ή μεγάλο χαρτζιλίκι που του αποφέρει και να σεβαστεί κυρίως την φανέλα. Όποιος θέλει να γίνει καλύτερος γιατί να μην παραμείνει μια ώρα παραπάνω στο γήπεδο για να δουλέψει ακόμα και μόνος του; Ωστόσο πολλά παιδιά προσπαθούν να περάσουν το λουκ επαγγελματία και δεν έχουν την συνείδηση ούτε ερασιτέχνη. Εννοείται ότι χρειάζεται καθοδήγηση κι απ’ τον προπονητή. Βελτιώσου κι εσύ προπονητή…  Ο προπονητής πρέπει να λέει την αλήθεια τόσο στους παράγοντες,  όσο και στους παίκτες. Τι αξίζει ο κάθε παίκτης, που μπορεί να φτάσει και τι πρέπει να κάνει για να το πετύχει».
Όταν ρωτήθηκε για το τι θα εξέταζε σε μια ομάδα για να διαπιστώσει αν λειτουργεί στο σωστό δρόμο και τι θεωρεί ότι ανεβάζει μια ομάδα επίπεδο, απάντησε: «Θα ρωτούσα ευθέως τι στόχο έχει η ομάδα, βάσει ποιου υλικού και τι συνθήκες έχει για να τον πετύχει. Μπορεί, ή δεν μπορεί; Πρέπει να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν οι παράγοντες, οι ποδοσφαιριστές και μαζί τους ο προπονητής. Ο καθένας να έχει το ρόλο του, χωρίς να μπαίνει  στα “χωράφια” του άλλου. Έπειτα χρειάζεται το καλό γήπεδο και οι  παράγοντες να βάλουν στην άκρη την προσωπική προβολή, με την έννοια να μην αποβλέπουν μόνο σ’ αυτή. Να προσφέρουν στην ομάδα τους και να είναι αυτό ο πρώτος στόχος τους».
Η λέξη που χρησιμοποίησε για την οργάνωση και τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάθε ομάδα ήταν «νοικοκυριό». Και την προσέδωσε σε ορισμένες ομάδες της Α΄ΕΠΣΝΑ, όταν στη συνέχεια έγινε αναφορά στα δεδομένα του φετινού πρωταθλήματος.
 
Για την Α΄Κατηγορία
Ο Πάνος  Τούρκας έθεσε δύο θέματα. Το ένα πως πρέπει να είναι υποχρεωτική η ύπαρξη Παιδικής ομάδας που να συμμετέχει κανονικά σε όλο το αντίστοιχο πρωτάθλημα, για όσες ομάδες παίζουν στην Α΄ΕΠΣΝΑ. Το άλλο ήταν ότι πρέπει να υπάρξει έντονος προβληματισμός στην ΕΠΣ για να αγωνίζονται οι παίκτες που λόγω ηλικίας δεν μπορούν να το κάνουν ούτε στο Παιδικό, ούτε στο Αντρικό πρωτάθλημα.
Συγκεκριμένα για το πρωτάθλημα της Α΄Κατηγορίας είπε: «Είναι σε πολύ καλή κατάσταση  και φέτος λόγω των αξιόλογων ομάδων που συμμετέχουν. Κάθε Σάββατο, σχεδόν, παρακολουθώ κι έναν αγώνα. Η Ναύπακτος έχει ξεφύγει. Διαθέτει την καλύτερη άμυνα κι μόλις προχθές δέχθηκε το πρώτο γκολ στην έδρα της. Έχει καλούς παίκτες,  γήπεδο και κόσμο. Από την άλλη πλευρά η Φλόγα έχει την καλύτερη επίθεση. Τα τελευταία παιγνίδια αρχίζει να γίνεται πιο ομάδα και είναι φυσιολογικό να θέλει χρόνο καθώς άλλαξε όλο το ρόστερ, σχεδόν. Ο καιρός κυλάει υπέρ της, αλλά έως τώρα η Ναύπακτος υπερέχει στις λεπτομέρειες. Ο Θέρμιος Απόλλων έχει σταθερή εικόνα και συμπαγή ομάδα. Η γκέλα  που έκανε το Σάββατο είναι μέσα στο ποδόσφαιρο κι ο Ναυπακτιακός πιθανότατα θα την κάνει κάποια στιγμή στη πορεία. Η ΑΕΜ θα βρει τον δρόμο της με τον ενθουσιασμό των νέων παιδιών, έχει το όνομα και τον κόσμο. Για τον Όμηρο πιστεύω καλά έκανε κι άλλαξε πολιτική. Αφού δεν πέτυχε αυτά που ήθελε η ομάδα έπρεπε να ξανακτιστεί. Ο Αμφίλοχος, η Μυρτιά, το Αντίρριο, το Δοκίμι δεν θα έχουν  πρόβλημα. Πιστεύω ότι και ο ΑΟ Χάλκειας κι η Αναγέννηση Θέρμου θα πάνε καλύτερα στη συνέχεια. Φυσικά θα χρειαστεί πολλή προσοχή για τις ομάδες που θα βρεθούν στα μπαράζ για την παραμονή. Εκεί το ότι είσαι καλός δεν σημαίνει πως θα σωθείς. Θέλει και μέταλλογια να τα καταφέρει μια ομάδα».
papaioannou