Άγρια διαμάχη Δημοτικής Αρχής – Μοσχολιού για τον Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών

Π. Μοσχολιός: «Τώρα το θυμήθηκε ο κ. Παπαναστασίου ότι υπάρχουν κακοποιημένες γυναίκες;»

Κ. Καλαντζής: «Τα πολιτικά βιάγκρα να τα κρατήσει για το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μοσχολιός»

Αιτία οξείας  πολιτικής αντιπαράθεσης

μεταξύ Δημοτικής Αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης, αποτελεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη το απόγευμα όταν αρχικά ο Δήμος Αγρινίου, εξέδωσε δελτίο τύπου, για δράσεις ευαισθητοποίησης οι οποίες θα πραγματοποιούνταν χθες (διαβάζετε παρακάτω) στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη αναφέροντας παράλληλα ότι ο Ξενώνας αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δικτύου δομών/υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι στη συγκεκριμένη δομή έχουν βρει καταφύγιο γυναίκες με τα ανήλικά παιδιά της. Σας παραθέτουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα:

«Να υπενθυμίσουμε ότι στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών/υπηρεσιών για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της βίας σε περιφερειακό επίπεδο κι έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και στα παιδιά τους.

Στη συγκεκριμένη δομή του Δήμου έχουν βρει «καταφύγιο» γυναίκες με τα ανήλικα παιδιά τους, όπου στηρίχθηκαν κοινωνικά, ψυχολογικά, υλικά και πέτυχαν μεγάλο βαθμό αυτοβελτίωσης, μέσω της συμβουλευτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα το επιστημονικό προσωπικό στήριξε μεγάλο αριθμό επωφελούμενων γυναικών που βιώνουν το φάσμα της έμφυλης βίας».

Λίγες ώρες αργότερα η δημοτική παράταξη του πρώην Δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην δημοτική αρχή και προσωπικά εναντίον του Γιώργου Παπαναστασίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «πήρε 18 μήνες στον κ. Παπαναστασίου να αντιληφθεί ότι κακοποιημένες γυναίκες ζουν ανάμεσα μας» παραθέτοντας παράλληλα απόσπασμα από προεκλογική ομιλία του κ. Παπαναστασίου για το συγκεκριμένο θέμα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης Μοσχολιού:

«Πήρε 18 μήνες στον κ. Παπαναστασίου να αντιληφθεί ότι κακοποιημένες γυναίκες ζουν ανάμεσα μας»

Γ. Παπαναστασίου 15 Μαΐου 2014 (προεκλογική ομιλία): «Ο απερχόμενος δήμαρχος εγκαινίασε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. Ευτυχώς κακοποιημένες γυναίκες δεν έχουμε, και ελπίζω να μην υπάρξουν και ποτέ… Πήρε 18 μήνες στον κ. Παπαναστασίου και αφού άφησε στην άκρη τις «προεκλογικές κορώνες» να αντιληφθεί ότι κακοποιημένες γυναίκες ζουν, δυστυχώς ,ανάμεσα μας, και έχουν ανάγκη την υποστήριξη του «Κέντρου Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών θυμάτων βίας», μιας ακόμη κοινωνικής δομής, που δημιουργήθηκε και λειτούργησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή».

Πυρά στον Παύλο Μοσχολιό

εξαπέλυσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαντζής, κληθείς να σχολιάσει το θέμα από τον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» κάνοντας λόγο για πολιτικά βιάγκρα!

«Τα πολιτικά βιάγκρα να τα αφήσει ο κ. Μοσχολιός για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και όχι για τέτοια ευαίσθητα θέματα που σχετίζονται με κακοποίηση συμπολιτισσών μας. Μπορεί να είναι βαρύ αυτό που λέω, αλλά το πιστεύω απόλυτα».

12 καταγεγραμμένα περιστατικά κακοποίησης γυναικών στο

Αγρίνιο τον τελευταίο χρόνο!

Στο μεταξύ 12 περιστατικά κακοποίησης γυναικών καταγράφηκαν στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή κατά τον τελευταίο χρόνο. Εξ’ αυτών 6 γυναίκες φιλοξενήθηκαν μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους στο Ξενώνα του Δήμου Αγρινίου και κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον, είτε επιστρέφοντας στο σπίτι τους, είτε αλλάζοντας οικογενειακό περιβάλλον και στέγη. Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή «οι γυναίκες βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα πάνω από 6 μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων η συμβουλευτική ομάδα του Δήμου, αποτελούμενη από έναν ψυχολόγο και δύο κοινωνικούς λειτουργούς, στηρίζουν ψυχολογικά, κοινωνικά και υλικά τις γυναίκες με τα παιδιά τους, ώστε να επανέλθουν στην καθημερινότητα, αφήνοντας πίσω τους μια και καλή τον εφιάλτη της κακοποίησης. Παράλληλα στη διεύθυνση κοινωνικής προστασίας, λειτουργεί συμβουλευτικό κέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ως συμβουλευτική δομή σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία, χωρίς ωστόσο να θέλουν να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα».

Αυτό το διάστημα στον ξενώνα του Δήμου φιλοξενείται μία κακοποιημένη γυναίκα με τα ανήλικα παιδιά της, ωστόσο σύμφωνα με την δημοτική αρχή, το λυπηρό είναι ότι οι περισσότερες διστάζουν να απευθυνθούν σε κάποια κοινωνική υπηρεσία φοβούμενες την κοινωνική κατακραυγή και την πιθανότητα διάλυσης της οικογένειάς τους. αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης γυναικών προέρχονται από χωριά πρώην Καποδιστριακών Δήμων, ενώ πρόσφατα στον Δήμο Αγρινίου κατατέθηκαν αιτήσεις για φιλοξενία στον Ξενώνα, γυναικών από την Άρτα και τα Ιωάννινα.

1 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα θύμα βίας – 3η στην Ευρώπη η χώρα μας!

Σε ότι αφορά τα πανελλαδικά στοιχεία καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σύμφωνα με τελευταία Ευρωπαϊκή έρευνα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο 13 εκατομμύρια γυναίκες (στην ΕΕ) υπέστησαν σωματική βία μέσα σε ένα χρόνο και 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης! Πιο

συγκεκριμένα στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη! Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, 1 στις 3 γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ 1 στις 5 θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δράσεις στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη κατά της κακοποίησης των γυναικών

Διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό σε άτομα κάθε ηλικίας

Μεγάλη ήταν η

ανταπόκριση των πολιτών του Αγρινίου στην ενημερωτική εκστρατεία που πραγματοποίησε χθες η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Μάλιστα πολλές Αγρινιώτισσες δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα την ύπαρξη του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών.

Η εκδήλωση

πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη και διανεμήθηκαν 2.500 ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία στόχευαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ αντίστοιχο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών και του «ισχυρού» φύλου για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Η Ενημέρωση για τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αγρινίου και της έμφυλης βίας πραγματοποιήθηκε από άτομα που εργάζονται στον.

aggelopoulosxondros1