Το ICE παρουσίασε στο Αγρίνιο τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020

Επαγγελματικό Εργαστήρι  για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Τουριστι   κούς Πράκτορες

Στο πλαίσιο του

Διακρατικού Προγράμματος ICE, πραγματοποιήθηκε χθες στο Αγρίνιο Επαγγελματικό Εργαστήρι για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Τουριστικούς Πράκτορες. Σκοπός του Εργαστηρίου και του προγράμματος είναι η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό.  Έχουν εκπονηθεί έρευνες και στο Εργαστήρι παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και πως αυτά μπορούν να συνδεθούν με την πραγματικότητα και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής με ήπιους τρόπους, με την ήπια τουριστική ανάπτυξη του πολιτισμού καθώς και με άλλες μορφές τουρισμού. Για τον σκοπό αυτό έχουν συνταχθεί λευκώματα και πλούσιο υλικό προβολής και ανάπτυξης.

Το Επαγγελματικό

Εργαστήρι απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους τουριστικούς πράκτορες. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις πρακτικές ήπιας ανάπτυξης και την προοπτική ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον τόπο μας. Οι έρευνες σχετίζονται με την Τριχωνίδα, την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Αιτωλικού, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστή ενότητα, οι ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παρουσιάστηκαν

παραδείγματα από την Ευρώπη, αλλά και από την Ελλάδα, που εφαρμόστηκαν ήπιες μορφές τουρισμού, προκειμένου να εφαρμοστούν αντίστοιχες δραστηριότητες και στην περιοχή, προσαρμοσμένες στον τόπο με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και θρησκευτικά μνημεία.

«Στόχος δεν είναι ο μιμητισμός, αλλά η προσαρμογή και η μεταφορά στην τοπική πραγματικότητα με τρόπο που μπορεί να το αποδεχτεί η κοινωνία και οι τοπικές επιχειρήσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων στη «Σ» ο Οικονομολόγος (MBA) Κώστας Κακουδάκης.

Σε δεύτερη φάση αναλύθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Τριχωνίδας, καθώς και το αξιόλογο οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον της λίμνης και ευρύτερα της περιοχής. «Ήρθε ο καιρός να προβάλουμε την μεγαλύτερη λίμνη της χώρας» σημείωσε ο Περιβαλλοντολόγος MSc Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Διονύσης Μαμάσης. Εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ICE έχουν γίνει και με τους Ιταλούς ετέρους του προγράμματος.

Οι πρακτικές που

μπορούν να υλοποιηθούν σε συνδυασμό με το όλο εγχείρημα είναι ικανές να φέρουν χρήματα στην πόλη, αρκεί οι κρατικοί φορείς και οι τοπικοί άρχοντες να τοποθετηθούν δημόσια για να αποτελέσουν μοχλό οικοτουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας που χωροθετείται στους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου. «Σκοπός είναι να δημιουργηθούν πακέτα για επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα, όπως γίνεται στις Λίμνες Κερκίνη και Πλαστήρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαμάσης.

Παρουσιάστηκαν ακόμη από τον Περιβαλλοντολόγο MSc και Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού Γιάννη Σελιμά δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

xondros1