Η 6η ΥΠΕ στο Βορρά – Ο Δήμος στο Νότο…

Χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με την αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου! 

Διάσταση απόψεων

παρατηρείται μεταξύ 6ης ΥΠΕ και Δημοτικής Αρχής ως προς την αξιοποίηση των χώρων του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, αποκαλύφθηκε από την αντιπολίτευση (Λαϊκή Συσπείρωση) μετά από εκτός ημερήσιας διάταξης ερώτηση, ότι ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έχει αποστείλει έγγραφο προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να επιτραπεί στο δήμο να αξιοποιήσει το χώρο για εγκαταστάσεις των Πανεπιστημιακών σχολών του Αγρινίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου «δεν έχουμε σκοπό να επιβαρυνθεί ο δήμος με τα έξοδα της ανάπλασης του χώρου, αλλά να φέρουμε προ των ευθυνών τους όλους, καθώς γνωρίζουμε καλά ποιες κινήσεις γίνονται από την Πάτρα και ιδιαίτερα την Πρύτανη για τις σχολές» προσθέτοντας παράλληλα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί φοιτητική εστία και λέσχη, με το κόστος να το επωμίζεται η Πολιτεία.

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση όμως απ’ ότι φαίνεται, κινείται η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκει ο χώρος. Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» στόχος της ΥΠΕ είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο παλιό νοσοκομείο, με την ταυτόχρονη μεταφορά στο χώρο, των υγειονομικών υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το τμήμα Πρόνοιας, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, μετατρέποντας επί της ουσίας το παλιό νοσοκομείο σε έναν υγειονομικό πολυχώρο. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος στην περίπτωση αυτή θα ήταν πολύ χαμηλότερο για την Πολιτεία σε αντίθεση με την κατασκευή φοιτητικής εστίας και λέσχης. Παράλληλα ο Δήμος Αγρινίου θα εξοικονομούσε στην περίπτωση αυτή, σημαντικά χρηματικά ποσά από ενοίκια που πληρώνει κάθε μήνα για την στέγαση διαφόρων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πρωτοκλασάτο στέλεχος της 6ης ΥΠΕ ο χώρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραχωρηθεί εν λευκώ στον Δήμο Αγρινίου, αν πρώτα δεν διασφαλιστούν οι όροι λειτουργίας των χώρων. Μάλιστα προ ημερών στο παλιό νοσοκομείο βρέθηκε τεχνικό κλιμάκιο της 6ης ΥΠΕ, πραγματοποιώντας αυτοψία στο χώρο. Σύμφωνα με την έκθεση των τεχνικών, το κτίριο και οι εσωτερικοί του χώροι έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, ενώ έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Αυτό και μόνο τινάζει στα ύψη το κόστος, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση ακόμα και εξωτερικής αναμόρφωσης του χώρου.

Πάντως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η 6η ΥΠΕ θα ζητήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Αγρινίου στο Υπουργείο Υγείας

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε το νοσοκομείο του Αγρινίου έχει μεταστεγαστεί και λειτουργεί στο νέο σύγχρονο κτίριο επί της Εθνικής Οδού.                              

Καθίσταται, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εγκαταστάσεις του  παλαιού Νοσοκομείου που εδώ και δύο χρόνια περίπου απαξιώνονται συνεχώς, ενώ παράλληλα η γύρω περιοχή που είχε αναπτυχθεί με κριτήριο τη λειτουργία του Νοσοκομείου υποβαθμίζεται, με συνέπειες που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες αν δεν βρεθεί  άμεσα μια λύση.

Θεωρούμε, λοιπόν, αυτονόητο ότι οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν  προς την κατεύθυνση της κάλυψης βασικών αναγκών της πόλης και στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να γίνει παραχώρησή τους στο Δήμο Αγρινίου ώστε να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την στέγαση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούν στο Αγρίνιο.

Η πρότασή μας αυτή είχε υποβληθεί και στον προκάτοχό σας κ. Κουρουμπλή και αποτελεί πλέον πάγιο αίτημα της πόλης μας.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι περιθώριο για ολιγωρία δεν υπάρχει και οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, γιατί όσο παρέρχεται ο χρόνος από τη μεταστέγαση, τόσο οι εγκαταστάσεις θα απαξιώνονται παραμένοντας αφύλακτες, με αλυσιδωτές επιπτώσεις για τη γύρω περιοχή, ενώ η δαπάνη για την επαναχρησιμοποίηση τους θα στοιχίσει πολύ περισσότερα χρήματα στον έλληνα φορολογούμενο.

Τέλος, παρακαλώ να ορίσετε το συντομότερο δυνατό μία συνάντηση εργασίας για περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασής μας ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων και να υπάρξει  δυνατότητα από το Δήμο Αγρινίου να προχωρήσει σε μια πιο ορθολογική οργάνωση της λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων και παράλληλα να αξιοποιηθεί αυτή η σημαντική περιουσία της πόλης του Αγρινίου».

aggelopoulos