Αμφισβητείται ο ορισμός Πλακιωτάκη στην προεδρία της ΝΔ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει απόψε το «θέατρο» του «νεοδημοκρατικού δράματος» που ξεκίνησε με το φιάσκο της μη εκλογής την Κυριακή καθώς το «υλικό» που έχει σωρευθεί από αλληλοκατηγορίες, αιχμές και υπονοούμενα προδιαγράφει εκρηκτικό κλίμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν βουλευτές έτοιμους να αμφισβητήσουν  ως αντικαταστατική την κίνηση του Β. Μεϊμαράκη να ορίσει ως αντιπρόεδρο και επομένως ως μεταβατικό πρόεδρο τον γραμματέα της Κ.Ο Γ. Πλακιωτάκη.

Κι αυτό διότι στο άρθρο 10 του καταστατικού του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο μόνον ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος του κόμματος έχει δικαίωμα να ορίζει αντιπροέδρους για να τον αναπληρώσουν.

«Ο κ. Μεϊμαράκης είναι προεδρεύον αντιπρόεδρος, μη εκλεγμένος δεν μπορεί να ορίσει αντιπρόεδρο ως αντιπρόεδρος» ανέφεραν χαρακτηριστικά και προανήγγειλαν ότι θα το θέσουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στο «μπλοκάρισμα» της ανάληψης της μεταβατικής προεδρίας από τον Γ. Πλακιωτάκη εντάσσουν αρκετοί και την ανακοίνωση Παπαμιμίκου ότι κωλύεται να προεδρεύει στην ΚΕΦΕ.

Διότι επίσης βάσει καταστατικού, αν Γραμματέας του κόμματος κωλύεται να προεδρεύσει της ΚΕΦΕ τότε τη θέση Προέδρου αναλαμβάνει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δηλαδή ο Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος έχει οριστεί αντιπρόεδρος με σκοό να αναλάβει χρέη Προέδρου.

Καραμανλής ,Σαμαράς και Μεϊμαράκης δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση.

Μεϊμαράκης: Παραιτούμαι, θα εκτιμήσω αν θα πάω στην Κ.Ο

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε και δημόσια προσερχόμενος στη Συγγρού ότι παραδίδει την μεταβατική προεδρία της Ν.Δ προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση αλλά συνεχίζει κανονικά με την υποψηφιότητά του για την ηγεσία.

«Σε όλη μου τη ζωή υπηρέτησα τις αρχές της ΝΔ και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μια επίθεση στο πρόσωπο μου χυδαία και ανήθικη και επειδή εχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ένταση και οι νεοδημοκράτες είναι παρα πολύ στενοχωρημένοι για να αποκλιμακώσω την ένταση, όρισα τον Πλακιωτάκη ως αντιπρόεδρο και παραδίδω την μεταβατική προεδρεία της ΝΔ συνεχίζοντας την υποψηφιότητα μου» τόνισε ο κ. Μειμαράκης.

Ερωτηθείς αν θα παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 19.00, το άφησε ανοικτό λέγοντας πως θα εκτιμήσει τα πράγματα και στη συνέχεια θα αποφασίσει.

Παπαμιμίκος: Κωλύομαι να προεδρεύω στην ΚΕΦΕ

Λίγη ώρα αργότερα προσερχόμενος επίσης στα γραφεία της Συγγρού, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ανακοίνωσε την παραίτηση του – χωρίς να κάνει χρήση της λέξης – από πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ .
Προσωπικά στον Αν. Παπαμιμίκο αλλά και στο όργανο καταλογίστηκαν μεγάλες ευθύνες για το φιάσκο της εκλογής που ουδέποτε έγινε για την ηγεσία.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς αναμένεται να βγουν μαχαίρια.

Το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των συνυποψηφίων και των «στρατευμάτων» τους δεν αφήνει πολλές ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης.

Οι πρώην πρόεδροι Κώστας Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, δεν θα παραστούν δείχνοντας έτσι την ενόχληση και τον προβληματισμό τους για όσα γίνονται. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο κ. Καραμανλής είχε σκοπό να δώσει το «παρών» να ακούσει την εναρκτήρια ομιλία Μεϊμαράκη και να αποχωρήσει. Τώρα παραμένει άγνωστο ακόμη κι αν ο κ. Μεϊμαράκης θα παραστεί.

Το μέτωπο Σαμαρά – Μεϊμαράκη

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι φανερά χολωμένος με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που τον έχει στοχοποιήσει, κατά τους συνεργάτες του, ενώ αυτό φάνηκε όπως λένε και μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας στην εκπομπή enikos στο Σταρ, όπου σφάχτηκε στον αέρα με τον Άδωνι Γεωργιάδη για τον οποίο είπε πως είναι προνομιακός συνομιλητής του πρώην Πρωθυπουργού.

Η σύγκρουση των Βαγγ. Μεϊμαράκη και Αντ. Σαμαρά μετά την κίνηση του πρώτου να επιλέξει να επιτεθεί στον πρώην Πρωθυπουργό κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο πρώτος δήλωσε ότι παραιτείται από μεταβατικός πρόεδρος, επειδή είδε, σύμφωνα με τον ίδιο μια διαρροή του Αντ. Σαμαρά που διαψεύδεται από το περιβάλλον του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Έθνος, για τοποθέτηση ενός ουδέτερου προσωρινού προέδρου.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που εμφανίζεται έτοιμος να πάρει πίσω την απόφαση της παραίτησής του θέλει δημόσια δήλωση του Αντ. Σαμαρά ότι δεν διέρρευσε τίποτα στο Έθνος είτε αυτός είτε συνεργάτες του, αλλιώς το βράδυ θα ορίσει αντιπρόεδρο της Ν.Δ. τον Γιάννη Πλακιωτάκη για να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές, αλλιώς σύμφωνα με το καταστατικό τα ηνία θα αναλάβει ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος που δεν θέλει να τον βλέπει.

Και στο βάθος η εκλογή προέδρου

Στη σκιά του γαλάζιου εμφυλίου η περίφημη ΚΕΦΕ, από την οποία κανείς δεν παραιτήθηκε, προσπαθεί να βρει ημερομηνίες, μετά την δήλωση στήριξης (!) από τους υποψηφίους που την αμφισβητούσαν και πλέον οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 13η Δεκεμβρίου (πρώτος γύρος) και η 20η Δεκεμβρίου εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος τόσο στα δεξιά της Ν.Δ. όσο και ενός άλλου προς το κέντρο με φιλελεύθερα στοιχεία ενισχύονται όλο και περισσότερο.

Η συντηρητική παράταξη δεν είναι πλέον ενιαίο κόμμα και είναι εμφανείς οι ομαδοποιήσεις, ενώ το κλίμα είναι τόσο βαρύ που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μπορεί να υπερβεί την κρίση και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι μαζί.

Τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος τόσο στα δεξιά της Ν.Δ. όσο και ενός άλλου προς το κέντρο με φιλελεύθερα στοιχεία ενισχύονται όλο και περισσότερο και απλά γίνεται συζήτηση για το πότε θα γίνει και σε ποιο χρονικό σημείο θα εκδηλωθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις.

Το κλίμα είναι άκρως πολεμικό και ουδείς γνωρίζει πόσο ακόμα θα αντέξει η Ν.Δ. ενωμένη…

thetoc.gr