Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό

Πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-24, ρωσικής κατασκευής, κατερρίφθη σε συριακό έδαφος κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χειριστές εγκατέλειψαν εγκαίρως το SU-24 και κατάφεραν να διασωθούνΣύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τo μαχητικό είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν επίσημα οι ρωσικές Αρχές.

Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι το μαχητικό «δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο» ενώ όταν κατερρίφθη «πετούσε σε ύψος 6.000 μέτρων». Παράλληλα επιβεβαιώνει ότι το αεροσκάφος που κατερρίφθη ανήκει στην ρωσική πολεμική αεροπορία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χειριστές εγκατέλειψαν εγκαίρως το SU-24 και κατάφεραν να διασωθούν. Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το αεροσκάφος κατέπεσε σε έδαφος της περιοχής Bayirbucak όπου διαμένουν Σύροι, τουρκμανικής καταγωγής.

Η Habertürk TV προέβαλε βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο εμφανίζεται το αεροσκάφος να τυλίγεται στις φλόγες και εν συνεχεία να πέφτει με ορμή σε ορεινή περιοχή.

Εκπρόσωπος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι πριν την κατάρριψη υπήρξε προειδοποίηση προς το πλήρωμα του μαχητικού. Eιδικότερα, το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό «έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο» και διευκρίνισε ότι δύο «τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και ζήτησε να συζητήσουν για το θέμα με το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη για το περιστατικό, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό SU-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις».

Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα για την κατάρριψη

Με τίτλο «Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με τη Συρία», το bbc.com προβάλλει την κατάρριψη του αεροσκάφους ως πρώτο θέμα με τη φωτογραφία του «Anadolu news».

Το CNN προβάλλει ως έκτακτη είδηση την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού χωρίς πολλές λεπτομέρειες…

Υπενθυμίζεται πως πριν ένα μήνα η Τουρκία, από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία, «είχε προειδοποιήσει να μην επαναληφθεί παραβίαση του εναέριου χώρου της».

Η προειδοποίηση είχε γίνει όταν τουρκικά μαχητικά είχαν αναχαιτίσει ρωσικό Mig-29, που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο μερικά χιλιόμετρα –λόγω κακοκαιρίας, όπως είχε ανακοινώσει το ρωσικό επιτελείο.

www.zougla.gr