Άτυπο «μορατόριουμ» για χρέη ως 1.000 ευρώ στη ΔΕΗ – Αγωνία και από μικροοφειλέτες

Σε συναγερμό έχουν θέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας τα σχέδια μαζικών αποκοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ σε οφειλέτες με συσσωρευμένους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Στον απόηχο καταγγελιών ότι η ΔΕΗ έχει εκδώσει εντολές αποκοπής ακόμη και για λογαριασμούς 300-400 ευρώ, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι για την κυβέρνηση δεν είναι ανεκτά τέτοια φαινόμενα.

Πηγές του υπουργείου δεν απέκλειαν μάλιστα την πιθανότητα να βρίσκεται σε εξέλιξη… «πολιτικό σαμποτάζ» εναντίον της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, επιρρίπτοντας ευθύνη σε περιφερειακούς διευθυντές της ΔΕΗ οι οποίοι βάζουν την υπογραφή τους για να κοπεί το ρεύμα σε μικροοφειλέτες, τη στιγμή που έχουν δοθεί σαφείς εντολές για άτυπο «μορατόριουμ» έναντι καταναλωτών που χρωστούν μέχρι και 1.000 ευρώ.

Το ίδιο στέλεχος σχολίαζε ότι τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν με «πλεόνασμα αυστηρότητας».

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θορυβηθεί από τις διαστάσεις που πήραν το τελευταίο διάστημα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Επιχείρηση έχει εκδώσει ήδη 100.000 εντολές αποκοπής ρεύματος, προγραμματίζοντας να αυξήσει τον αριθμό των εντολών για το σύνολο της επόμενης χρονιάς σε 750.000-800.000, γυρίζοντας το ρολόι στα επίπεδα του 2012-2013.

Πηγές της ΔΕΗ διαβεβαίωναν πάντως χθες πως «δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή της αποκοπές ρεύματος σε μικροοφειλέτες», σημειώνοντας πως η προσπάθεια για την είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών από τα περίπου 2,2 δισ. ευρώ των οφειλών εστιάζεται στους συστηματικούς κακοπληρωτές και τους «έχοντες».