Δεν φταίνε πάντα οι ομάδες

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ αποφάσισε την τιμωρία της ομάδας των Παπαδατών  για τον τραυματισμό ποδοσφαιριστή της ΑΕ Οινιαδών από θεατές του μεταξύ τους αγώνα και δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, βάσει του νομοθετικού πλαισίου. Εκτός αν δέχονταν πως το γεγονός συνέβη για άλλους λόγους, πέρα από τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκείνο που πρέπει να εξεταστεί συνολικά από την ΕΠΟ είναι μήπως η νομοθεσία χρειάζεται  να διαφοροποιηθεί, ειδικά για τα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Οι εκάστοτε ποινές προς τις ομάδες νομοθετούνται με αφετηρία τα επεισόδια αγώνων των «μεγάλων» ομάδων, αλλά μαζί με τα ξερά  καίγονται και τα χλωρά. Διότι αυτές οι ομάδες έχουν σχεδόν «στρατούς» με απώτερο σκοπό τα επεισόδια και σε κάποιες περιπτώσεις υποθάλπτονται από τις Διοικήσεις των ομάδων τους, οι οποίες έχουν έτσι  μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις παρεκτροπές. Και σωστά τιμωρούνται (όταν και εάν συμβεί).

Όμως στις ερασιτεχνικές ομάδες δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε πολλές περιπτώσεις  – όχι βέβαια σε όλες – ένας ανεγκέφαλος, ή δύο, δημιουργούν περιστατικά βίας τα οποία πληρώνει η ομάδα. Επομένως  μόνο δίκαιο δεν είναι να την πληρώνει η ομάδα, οι παίκτες, ο προπονητής και η Διοίκηση. Πριν λίγους μήνες, στο Καινούριο,  κάποιος που δεν είχε ξαναπατήσει στο γήπεδο χτύπησε με την ομπρέλα αντίπαλο ποδοσφαιριστή, βλάπτοντας κατάφωρα την ομάδα του που σε λίγα δευτερόλεπτα θα πανηγύριζε την παραμονή της. Είναι δυνατόν μια τέτοια συμπεριφορά να υποκινείται από την ομάδα και να τιμωρείται αυτή;

Οπότε θα ήταν χρήσιμο και δίκαιο να τιμωρούνται οι ομάδες μόνο εάν έχουν οιανδήποτε σχέση με ένα γεγονός βίας, ή έστω και υποψία σχέσης για να είναι ενεργή  η δέουσα αυστηρότητα που θα αναγκάζει τους ανθρώπους των ομάδων να αποτρέπουν τις πράξεις βίας. Αλλά εάν δεν υπάρχει ούτε ψήγμα ευθύνης της ομάδας, δεν είναι άδικο να τιμωρείται; Δεν θα ήταν πιο δίκαιο και σωστό να επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη για την πράξη ενός ατόμου, που ενεργούσε αυτόβουλα και ανεξάρτητα απ’ την ομάδα;

«Καμπάνα» στον ΑΟ Παπαδατών
Το περιστατικό με τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή της ΑΕ Οινιαδών  στο εκτός έδρας παιγνίδι με τον ΑΟ Παπαδατών, στο γήπεδο Ματαράγκας, απασχόλησε ως πρώτο θέμα προηγούμενο φύλλο της «Συνείδησης», όχι απλά από την αθλητική του πτυχή αλλά κυρίως από την κοινωνική.
Φυσικά υπήρξαν και κάποιες ανεπίσημες αντιδράσεις από τον ΑΟ Παπαδατών  για το γεγονός ότι η εφημερίδα έδωσε διαστάσεις στο περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε δολοφονική επίθεση, καθώς μια τέτοια επίθεση με βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι του θύματος δεν θέλει και πολύ να οδηγήσει στο.. χειρότερο.
Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ συνεδρίασε προχθές για το γεγονός και τιμώρησε την γηπεδούχο ομάδα να χάσει τον αγώνα (αν και προηγούνταν 2-0)  κι επέβαλλε  ακόμα αποκλεισμό έδρας 2 Αγωνιστικών, πρόστιμο 100 ευρώ, -3 βαθμούς από το φετινό πρωτάθλημα και -2 από το επόμενο.
Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή δέχεται πως η επίθεση στον ποδοσφαιριστή έγινε από φιλάθλους του ΑΟ Παπαδατών, οι άνθρωποι του οποίου υποστήριξαν πως ο ποδοσφαιριστής υποκρίνονταν πως τραυματίστηκε σοβαρά. Ωστόσο ήταν σαφέστατη η ιατρική γνωμάτευση για κάταγμα ζυγωματικού, κάτι που προφανώς αποδέχθηκε η Πειθαρχική Επιτροπή. Κι έτσι για μία ακόμα φορά μια ομάδα πληρώνει τις συνέπειες μιας θερμοκέφαλης συμπεριφοράς υποτιθέμενου φιλάθλου της, ο οποίος τελικά δεν έχει υποστεί  καμία συνέπεια…
papaioannou