Παιδικός «Τοίχος» στην Πλατεία Δημοκρατίας ενάντια στην κακομεταχείριση ανηλίκων

Στην Πλατεία Δημοκρατίας, ορθώθηκε «τοίχος» ενάντια στην κακομεταχείριση των παιδιών, στον οποίο γράφτηκαν μηνύματα, ενώ τα παιδιά που βρέθηκαν στο σημείο φώναξαν και συνθήματα κατά της βίας

Κορυφώθηκε χθες

η Πανελλαδική εκστρατεία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Διεθνή Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την 1η έως και της 19η Νοεμβρίου πραγματοποίησε την εκστρατεία μέσω της οποίας ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε τους πολίτες για το φαινόμενο της παιδικής βίας.


3 χαμόγελο παιδιού_

Στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην Πλατεία Δημοκρατίας, ορθώθηκε «τοίχος» ενάντια στην κακομεταχείριση των παιδιών, στον οποίο γράφτηκαν μηνύματα, ενώ τα παιδιά που βρέθηκαν στο σημείο φώναξαν και συνθήματα κατά της βίας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει σε μια Διεθνή Εκστρατεία ενάντια στο φαινόμενο μαζί με 63 φορείς από 38 συνολικά κράτη. Μαθητές από σχολεία της περιοχής όρθωσαν τοίχο ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών με τα μηνύματά τους»  δήλωσε αρχικά η Υπεύθυνη για το Χαμόγελο του Παιδιού στο Αγρίνιο Νεκταρία Φελέκη, η οποία συνέχισε συμπληρώνοντας πως «από 01/01/2015 έως 31/10/2015 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1256 καταγράφηκαν συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούσαν 1.545 παιδιά. Την ίδια περίοδο, ο Οργανισμός αντιμετώπισε 95 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης, τα οποία αφορούσαν στο σύνολό τους 137 παιδιά. Μετά την επιτόπια παρέμβαση και την διενέργεια κοινωνικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι τα 112 παιδιά εξ’ αυτών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον , τα 14 είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ τα 11 από αυτά, είχαν ανάγκη άλλης ειδικευμένης υπηρεσίας».

20151119_100627

Στο Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί παράλληλα και το «Σπίτι του Παιδιού» που είναι το πρώτο κέντρο στην Ελλάδα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών, θυμάτων παραμέλησης και κακοποίησης ενδοοικογενειακής βίας ή εκφοβισμού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα

με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού το 65,5% των ελλήνων χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία ως μέσω διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, το 6,2% των μητέρων ανέφεραν μικροτραυματισμούς παιδιών από τη σωματική τιμωρία, το 1,8% των μητέρων ανέφεραν σοβαρό τραυματισμό που χρειάστηκε επίσκεψη σε νοσοκομείο ή νοσηλεία. Το 90% των ίδιων ερωτηθέντων γονέων πιστεύουν πως η σωματική τιμωρία μπορεί να κλονίσει τις σχέσεις γονέα και παιδιού, ενώ την ίδια στιγμή το 70% των ερωτηθέντων γονέων δηλώνουν πως η σωματική τιμωρία δεν έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα σωφρονισμού των παιδιών.

20151119_100643

Σε έρευνα πουέγινε στο διάστημα 2010 – 2012, σε δείγμα 15.320 μαθητών σχολείων της χώρας, σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών, προέκυψε πως κατά την διάρκεια της ζωής τους το 83,16% έχει υποστεί ψυχολογική βία, το 76,73% σωματική βία, το 15, 86% σεξουαλική βία, 7,60% σεξουαλική βία με σωματική επαφή και το 37,20% έχει αισθανθεί παραμέληση.

xondros1