«Τελειώνουν» τους παραγωγούς κρασιού στην Αιτωλοακαρνανία

49 λεπτά φόρος σε κάθε λίτρο κρασί – Βαρύ το πλήγμα!

Φόρος που ταπεινώνει

τους αμπελουργούς και τους οδηγεί στο… σπίτι τους, είναι αυτός στο κρασί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Κοτοπούλη.

Σημειώνεται πως ο φόρος στο κρασί είναι το ισοδύναμο μέτρο που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών ως ισοδύναμο για την μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των αμπελουργών, με τον αγροτικό κόσμο να καλείτε για μία ακόμη φορά να σηκώσει το δυσβάσταχτο βάρος της οικονομικής κρίσης και των φορολογικών μέτρων.

Οι παραγωγοί δέχονται

το ένα χτύπημα μετά το άλλο μετά και τα πρόσφατα μέτρα με την αύξηση της αγροτικής φορολογίας, μεταξύ άλλων το 26% ΦΠΑ καθώς και την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος στο 100%.

«Το συγκεκριμένο μέτρο που το χαρακτηρίζουν ως ισοδύναμο, οδηγεί σε βίαιο ξεκλήρισμα δεκάδες αμπελουργούς του νομού μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον θα παρατήσουν τα αμπέλια τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν  να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο μέτρο.

Παραγωγοί του Ξηρομέρου, της Βόνιτσας και του Αστακού, σε περιοχές δηλαδή όπου υπάρχουν τα περισσότερα αμπέλια, πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα συναντάμε εικόνες ερήμωσης και εγκατάλειψης των καλλιεργειών» υπογραμμίζει στη «Σ» ο κ. Κοτοπούλης.

Αξίζει να σημειωθεί

ότι οι αμπελουργοί κερδίζουν 20 λεπτά ανά κιλό και πλέον με τα νέα μέτρα θα φορολογηθούν με 49 λεπτά κάθε κιλού παραγωγής! Επί της ουσίας καλούνται να πληρώσουν κιόλας από πάνω.

«Εκτός από το πλήγμα που θα δεχθούν οι αμπελοκαλλιεργητές, να προσθέσουμε για να γνωρίζει και ο κόσμος, ότι το κόστος θα το πληρώσει ο ίδιος ο καταναλωτής καθώς η αύξηση της φορολόγησης στην παραγωγή, θα επιφέρει αύξηση στην τιμή πώλησης του κρασιού, το οποίο θα εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων της Αιτωλοακαρνανίας.

Και όλα αυτά όταν

στην Αιτωλοακαρνανία κάθε χρόνο καλλιεργούνται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σταφυλιού. Το όφελος για την οικονομία του κράτους μπορεί να είναι υψηλό στην περίπτωση αυτή, αλλά το κόστος για την τοπική παραγωγή, θανάσιμα βαρύ.

aggelopoulos