«Αστακός» το Αγρίνιο από Αστυνομικές Δυνάμεις λόγω της Επετείου του Πολυτεχνείου

Συγκεντρώσεις και πορείες στην περιοχή

42 χρόνια συμπληρώνονται

σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973. Σε όλη την Ελλάδα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετείου. Σχολεία, φορείς και πολιτικά κόμματα διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης της  ημέρας, που σηματοδότησε την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.

Στο Αγρίνιο η Αστυνομία έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι δυνάμεις της

ενισχύθηκαν στο μέγιστο βαθμό και από δυνάμεις όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων από άλλους νομούς. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στο Αγρίνιο υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας και έχει καταρτιστεί πλάνο δράσης το οποίο θα εφαρμοστεί, αν και εφόσον κριθεί απαραίτητο, ώστε να μην σημειωθούν έκτροπα από τις «γνωστές ομάδες των «μπαχαλάκηδων». Μάλιστα, η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων ξεπερνά κάθε προηγούμενο, υπό τον φόβο επεισοδίων μετά και τα όσα συνέβησαν προ ημερών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας.

Σήμερα στο Αγρίνιο έχουν προγραμματιστεί απογευματινές πορείες, από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ελευθεριάζουσες δυνάμεις της πόλης (αντιεξουσιαστικές κινήσεις).

Όλο το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Στις 14 Νοεμβρίου του 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο του Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου του 1973 και κυρίως από την παραμονή της ιστορικής ημέρας, στήνονταν οδοφράγματα και διεξάγονταν οδομαχίες μεταξύ των εξεγερμένων και της αστυνομίας. Στις 3.00 π.μ της 17ης Νοεμβρίου και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών ήταν σε εξέλιξη, αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού. Ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή γκρεμίζει την κεντρική πύλη, στην οποία κάθε χρόνο, όπως και φέτος, χιλιάδες έλληνες πολίτες καταθέτουν λουλούδια στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου που κουφώνεται σήμερα με της πορείες σε όλη την Ελλάδα.

350px-November17-tank2

Η ημέρα εκείνη «βάφτηκε» με αίμα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον Εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους. Ένα χρόνο αργότερα, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες δημοσιογραφικές προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα.

Τα αδικοχαμένα θύματα

από την Αιτ/νια

Από τα επισήμως αναγνωρισμένα θύματα προκύπτει πως υπήρχαν μεταξύ αυτών και 2 Αιτ/νανες. Συγκεκριμένα, κατά την ημέρα εκείνη τραυματίστηκε θανάσιμα και η 17χρονη Βασιλική Μπεκιάρη, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ήταν εργαζόμενη και μαθήτρια. Το νεαρό κορίτσι διέμενε τότε στην οδό Μεταγένους 8 στον Νέο Κόσμο. Στις 12.00 το μεσημέρι (17/11/1973) και ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά.

Μεταφέρθηκε στο

Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.  Το επόμενο θύμα από το νομό ήταν ο Αλέξανδρος Παπαθανασίου 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το Κεράσοβο. Κατοικούσε επί της οδού Νάξου 116 στην Αθήνα. Στις 13.30 της 18/11/1973 και ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ’ Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

TSELEPHS1-2

Στάθης Τσελεπής:

Ο Ξηρομερίτης αγωνιστής του Πολυτεχνείου

Πέρασαν Σαράντα

δυο χρόνια από εκείνη τη νύχτα που ένα άρμα μάχης υπό τις διαταγές της στρατιωτικής χούντας, έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες φοιτητές κι εργάτες.

Εκείνη τη μέρα ένας νεαρός ονόματι Στάθης Τσελεπής από τον Πρόδρομο Ξηρομέρου, τραυματίστηκε για την ελπίδα, για τα πιστεύω του, για τις ιδέες του, για τη Δημοκρατία….

Οι Ξηρομερίτες  έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες, τόσο για την πατρίδα μας την  Ελλάδα, όσο και για το στέριωμα της δημοκρατίας στο τόπο μας.

Στο Πολυτεχνείο μεταξύ των υπόλοιπων δημοκρατών Ελλήνων συμμετείχαν και αρκετοί Ξηρομερίτες. Ένας από αυτούς που τραυματίστηκε μπροστά από το πολυτεχνείο ήταν ο Στάθης Τσελεπής, γεννημένος στον Πρόδρομο Ξηρομέρου.

Δημοκράτης, υποστηρικτής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, θα τραυματιστεί στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, χτυπημένος από τους χουντικούς.

Ο Στάθης Τσελεπής ήταν ένα από τους χιλιάδες νέους που συνέρευσαν στο Πολυτεχνείο για να συμπαρασταθούν στο αντιδικτατορικό κίνημα και να εκφράσουν τα δημοκρατικά τους συναισθήματα. Τραυματίστηκε το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου  στο Πολυτεχνείο, όταν δέχθηκε μια σφαίρα στο δεξί του πόδι η οποία σημάδεψε για πάντα τη ζωή του.

Γεννημένος στο

Πρόδρομο το 1948, από δημοκρατική οικογένεια, γιος του Ανδρέα και της Παναγιώτας Τσελεπή, ήταν ο μικρότερος από τα τρία αδέρφια της οικογένειας.

Ο αδελφός του ο Μπάμπης ήταν μεταξύ των πρώτων ο οποίος συνελήφθη από τη Χούντα των Απριλιανών το 1967, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για την Αντιστασιακή του δράση.

Αυτό τo γεγονός σημάδεψε τη ζωή του Στάθη και είχε αταλάντευτη θέση εναντίον των δικτατόρων, τονίζοντας ότι το καθεστώς αυτό είναι αντίθετο προς τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου

Την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 1973, η συγκέντρωση του κόσμου μπροστά από το Πολυτεχνείο και κατά μήκος της οδού Πατησίων, από την Πανεπιστημίου μέχρι και την οδό Αλεξάνδρας, ήταν τεράστια σε αριθμό και έντονη σε παλμό με βροντερά συνθήματα κατά της Χούντας: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία», «Κάτω Η Χούντα», «Έξω οι Αμερικάνοι», «Έξω από το ΝΑΤΟ».

Οι φοιτητές από

το ραδιοφωνικό σταθμό καλούσαν τους Αθηναίους να εξεγερθούν ενάντια στη Χούντα «Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείου, η φωνή των ελευθέρων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων ελλήνων».

Μετά τα γεγονότα του πολυτεχνείου πολλοί από τους συμμετέχοντες στην εξέργεση έσπευσαν να διεκδικήσουν τις δάφνες για τη παρουσία τους.

Ο Στάθης Τσελεπής όμως που ήταν πρωταγωνιστής των αντιστασιακών γεγονότων συνειδητά έμεινε στην αφάνεια έχοντας την αίσθηση ότι έκανε το καθήκον του για τη Πατρίδα και δεν εξαργύρωσε με τίποτα τη προσφορά του.

Σήμερα είναι συνταξιούχος, ζει στο Γαλάτσι, είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς τον Ανδρέα και τον Σωκράτη.

Σήμερα 42 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο τα διδάγματά του, αποτελούν φάρο για τα ιδανικά της Δημοκρατίας κι ας αναλογιστούμε το πόσο μεγάλο είναι το χρέος μας να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

xondros1