Αγρίνιο: Σύσκεψη για την θωράκιση και την πολιτική προστασία

Παρουσίαση καινοτόμων πρωτοβουλιών της Π.Ε Αιτ/νιας για την βελτίωση  της αποτελεσματικότητας του συστήματος πολιτικής προστασίας

Συνάντηση φορέων

στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με κυρίαρχο θέμα την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Ελλάδα και πρωτίστως στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας – Ci-Pro Effect.

Το «Ci-Pro Effect»

είναι ισχυρό «όπλο» στην «φαρέτρα» των ΟΤΑ, που βοηθά τους αρμόδιους να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα την δουλειά τους στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα, έχοντας αξιολογήσει τις ανάγκες στους επιμέρους τομείς της Πολιτικής Προστασίας αναπτύσσει ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις για συγκεκριμένες προκλήσεις μέσα από μια περισσότερο ολοκληρωμένη διαχείριση των πόρων, τη βελτίωση της απόδοσης και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ειδικών ομάδων και των τοπικών κοινωνιών.

Τα γενικά συμπεράσματα

ομαδοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν σε θεματικές ενότητες, σύμφωνα με την λογική και την διάρθρωση των ερωτηματολογίων. Ήτοι: λήψη, διαχείριση, κατανόησή και διαχείριση πληροφοριών, διαθεσιμότητα υλικών και μέσων, συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων και οργανωμένων εθελοντικών ομάδων τοπικών κοινωνιών, αντίδραση και συνεργασία τοπικού πληθυσμού και αξιολόγηση εφαρμογής διαδικασιών και επιχειρησιακών σχεδίων.

Στην εκδήλωση αναλύθηκε από τις οργανωμένες ομάδες πυρασφάλειας του τοπικού πληθυσμού, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο ως μοντέλο οργανωμένης εθελοντικής συμμετοχής – συνεισφοράς στους τομείς της πρόληψης, της επιτήρησης, αλλά και της απαιτούμενης αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς και όχι μόνο. Συζητήθηκε και αναλύθηκε το ζήτημα των εθελοντικών οργανώσεων, της συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων και της Δασικής Υπηρεσίας, τα σχέδια εκκένωσης και η οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού, η ενημέρωσης του πληθυσμού μέσω των ΜΜΕ ,τα επιχειρησιακά σχέδια φορέων, τα μέτρα της πρόληψης σε μια εκδήλωση πυρκαγιάς και οι ασκήσεις πολιτικής προστασίας.    

Ο επικεφαλής της

εκδήλωσης και του γενικού πλάνου πολιτικής προστασίας ήταν ο Πρόεδρος της Τριχωνίδας Α.Ε, Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Στην εκδήλωση παρέστη από τον Δήμο Αγρινίου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Καζαντζής και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης, ενώ εκπροσωπήθηκαν και πολλοί άλλοι φορείς και σύλλογοι της περιοχής, καθώς και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Τριχωνίδα Α.Ε» Χάρης Καφρίτσας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έχει παρατηρηθεί ότι στις περιπτώσεις έκτακτων αναγκών ο ρόλος που καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελέσει είναι καίριος, μιας και πρέπει να συντονίσει και να οργανώσει τις τοπικές κοινωνίες. Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει κενά και να αναδείξει καινοτόμες δράσεις καθώς και πως η αποτελεσματικότητα μπορεί να γίνει με πιο ενεργό τρόπο. Η Τριχωνίδα, όπως και η αναπτυξιακή της Αχαΐας έχουν αναλάβει δράσεις μέσω στοχευμένου ερωτηματολογίου και έχουν καταγραφεί αδυναμίες, οι οποίες αφού έχουν εντοπιστεί και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν».

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Χριστόφορος Μπόκας δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ο βραχίονας της πολιτικής προστασίας είναι το πυροσβεστικό σώμα. Σαφώς δεν μπορεί να ενεργήσει αυτοτελώς, αλλά θέλει την συνεργασία με άλλες δυνάμεις, την δημοτική αρχή, εθελοντικές ομάδες κ.α.

Η εκδήλωση που

πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) είναι ιδιαίτερη, καθώς η πολιτική προστασία πλέον έχει περάσει στους Δήμους. Μέσα από την διαδικασία αυτή ενισχύεται η θωράκιση της περιοχής μας, αφού η Δυτική Ελλάδα φέτος αναμένεται να είναι πύλη ακραίων καιρικών φαινομένων. Έχουμε πλάνο για σεισμούς, πλημύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές».

Ο Προϊστάμενος τέλος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Τέγας υποστήριξε μιλώντας στη «Σ» ότι «εκτός από τις διατάξεις που προβλέπονται υπάρχει και στρατηγικός σχεδιασμός που αφορά όλες τις περιόδους. Για την χειμερινή περίοδο που θα διανύσουμε φέτος, υπάρχει εν εξελίξει πρόγραμμα πολιτικής προστασίας του νομού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο όργανο αυτό

λαμβάνουν μέρος τα αντίστοιχα γραφεία και όργανα των δήμων. Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα «Ξενοκράτης» που καθορίζει τον τρόπο συμμετοχής του εκάστοτε φορέα σε κάθε κρίση και παράλληλα όλοι μαζί.

Στοχεύουμε στην

ευαισθητοποίηση του κόσμου σε ζητήματα αυτοπροστασίας.  Όποιον στρατηγικό σχεδιασμό και να έχουμε, αν ο ίδιος ο πολίτης δεν κατανοήσει την αξία να λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Στο μεταξύ ήδη κάνουμε πρόληψη καθαρίζοντας ρέματα, ποτάμια και οδικά δίκτυα».

xondros1