Με κουμπάρο ναι με παπά όχι…

Η οικονομική κρίση οδηγεί ολοένα και περισσότερα ζευγάρια σε πολιτικούς γάμους

Από το 2013 μέχρι και 6/11/2015 πραγματοποιήθηκαν 383 πολιτικοί γάμοι στο Αγρίνιο – Κατακόρυφη αύξηση

Ραγδαία αύξηση

σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στους πολιτικούς γάμους που τελούνται στο Αγρίνιο. Ο λόγος που το φαινόμενο καταγράφει έξαρση, είναι καθαρά και μόνο η οικονομική δυσπραγία συμπολιτών μας και όχι η έλλειψη θρησκευτικής συνείδησης ή ταυτότητας.

Οι πολιτικοί γάμοι που πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο το 2005 ήταν 52, ενώ οι άδειες που εκδόθηκαν το ίδιο έτος ήταν 107, τον επόμενο χρόνο, το 2006 τελέσθηκαν 60 γάμοι και εκδόθηκαν 117 άδειες πολιτικών γάμων συνολικά.

Μικρή αύξηση

παρατηρείται το 2007 που έγιναν 68 γάμοι. Τον επόμενο χρόνο η αύξηση ήταν μεγαλύτερη αγγίζοντας τον τεράστιο ,για την τότε εποχή αριθμό, των 79 πολιτικών γάμων. Η τάση στην έκδοση αδειών όλα τα χρόνια ήταν συνεχώς ανοδική. Από τις 116 το 2007 εκτοξεύτηκαν στις 134 το 2008, ενώ τον επόμενο χρόνο (2009) ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν ήταν 146, αν και το ίδιο έτος οι γάμοι που τελέσθηκαν στο Αγρίνιο μειώθηκαν μόλις κατά 4. Η ραγδαία αύξηση ξεκίνησε να καταγράφεται το 2010 με 99 πολιτικούς γάμους να τελούνται στο Αγρίνιο και να εκδίδονται 179 άδειες.

Ο τριπλασιασμός σχεδόν,

τόσο των πολιτικών γάμων, όσο και των αδειών για πολιτικούς γάμους που εκδόθηκαν από το ληξιαρχείο Αγρινίου και τελέσθηκαν στον τόπο καταγωγή της εκάστοτε νύφης σημειώνεται το 2011. Συγκεκριμένα το έτος αυτό τελέσθηκαν 129 πολιτικοί γάμοι ενώ εκδόθηκαν 287 άδειες ενώ το 2012 τελέσθηκαν 141 γάμοι και εκδόθηκαν 291 άδειες. Το 2013 πραγματοποιήθηκαν 128 πολιτικοί γάμοι.

Κατά τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση βαθαίνει, οι πολιτικοί γάμοι συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Συγκεκριμένα, για το 2014 ο αριθμός των γάμων ανέρχεται στους 144, ενώ φέτος, έως και τις 6/11/15 είναι 111

Οι περισσότεροι γάμοι

γίνονται το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Η ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων τα προηγούμενα χρόνια σηματοδοτούσε αρχικά την είσοδο του μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού στην κρίση.

Η μόνη εξήγηση που υπάρχει και είναι τεκμηριωμένη από πολλά ζευγάρια που τελούσαν και τελούν πολιτικό γάμο είναι αυτή, αφού κατά το παρελθόν επέλεγαν περισσότεροι τον θρησκευτικό γάμο, ο οποίος ήταν κατά κανόνα σαφέστατα πιο κοστοβόρος. Τα τελευταία χρόνια που η κρίση φούντωσε και εδραιώθηκε στην ελληνική κοινωνία, ο πολιτικός γάμος για πολλά ζευγάρια είναι η μόνη διέξοδος για την επισφράγιση της σχέσης τους και την αρχή μιας καινούργιας κοινής ζωής.

Επιθυμία και σκοπός της συντριπτικής πλειοψηφίας των ζευγαριών που παντρεύονται με πολιτικό γάμο είναι σύντομα να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει συνεχώς η οικονομική κρίση και ο κοινός τους βίος να ευλογηθεί στην εκκλησία, τελώντας την θρησκευτική τελετή που είναι ο πατροπαράδοτος και παραδοσιακός για τους Έλληνες τρόπος.

Ο Αντιδήμαρχος

Αγρινίου Νίκος Καζαντζής δήλωσε για το θέμα στη «Σ»: «Η σκέψη του Δήμου Αγρινίου είναι να προβεί σε ενέργειες που θα κάνουν χρηστικότερες τις πληροφορίες που δίνονται στους πολίτες, ενώ θα αναβαθμιστεί και η ηλεκτρονική ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Δήμου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι για την τέλεση πολιτικών γάμων που σχεδιάζουν.

Ο κόσμος στρέφεται προς τους πολιτικούς γάμους καθαρά για οικονομικούς και μόνο λόγους και όχι λόγω έλλειψης θρησκευτικής συνείδησης. Αυτό το συνάγω από το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναφέρουν ότι τώρα θα κάνουν τον πολιτικό γάμο και αργότερα τον θρησκευτικό».        

xondros1