Στον αέρα Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός ελλείψει χρημάτων!

Υπέρογκες οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου στους Δήμους

Τι δηλώνουν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρ. Γκούντας

Στα κεραμίδια οι

Δήμαρχοι της χώρας με αφορμή τις υπέρογκες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου, με συνέπεια τα ταμεία των Δήμων να είναι μείον, γεγονός που προκαλεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητα.

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και ο Δήμος Αγρινίου, με συνέπεια όπως δηλώνουν στελέχη της δημοτικής αρχής να βρίσκεται στον αέρα η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος για το επόμενο έτος και κατ’ επέκταση η σύνταξη του Προϋπολογισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτή την ώρα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου βρίσκεται στον αέρα ελλείψει χρημάτων. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Χρήστου Γκούντα στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8».

«Το Ελληνικό Δημόσιο μας οφείλει 2 εκ. ευρώ. Έχουμε να λάβουμε χρήματα από το 2014 καθώς το τρέχον έτος δεν μας έχει έρθει στα ταμεία ούτε ένα ευρώ. Επιπρόσθετα ως Δήμος έχουμε να λάβουμε δόση από την ΣΑΤΑ από τον Μάϊο και συνολικά μας οφείλονται 900 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα καταργήθηκε πλέον ο δημοτικός φόρος Ζύθου ο οποίος κάθε χρόνο μας εξασφάλιζε ένα ποσό της τάξεως των 100 χιλιάδων ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν σε πόσο δεινή οικονομική θέση βρισκόμαστε, με συνέπεια να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ως προς την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Οι οφειλές αυτές μας προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα, σε ότι αφορά παρεμβάσεις σε εργασίες μικρής έκτασης. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου».

Σύσκεψη για το θέμα την Δευτέρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο

Για το λόγο αυτό την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Αγρινίου, με τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής να αναζητούν «φόρμουλες» για την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού.

«Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Απλά σας λέω ότι χωρίς χρήματα δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Να σας υπενθυμίσω μάλιστα ότι οι Δήμοι έχουν κερδίσει και μέσω δικαστικών αποφάσεων τις οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ευρώ. Την ίδια στιγμή το ΕΣΠΑ βρίσκεται ως γνωστόν στον αέρα, ενώ από την άλλη η Κυβέρνηση μας ζητά στους υπό σύνταξη προϋπολογισμούς, να συμπεριλάβουμε χρήματα που επρόκειτο να λάβουμε, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε, το πότε και αν θα τα λάβουμε» δήλωσε στη «Σ» ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός για το έτος 2016, θα έρθουν προς συζήτηση – ψήφιση στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

aggelopoulos