Στα «σκαριά» παρέμβαση Μαξίμου για το Ασφαλιστικό

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο περνά πλέον η διαχείριση του  νέου Ασφαλιστικού.

Όχι μόνο ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υπουργός Εργασίας,  κ.  Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης παίρνουν στα χέρια  τους τη διαμόρφωση του σχεδίου για το νέο ασφαλιστικό που πρέπει ψηφιστεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Αυτό ήταν το πρώτο  αποτέλεσμα της επίσκεψης Κοινοτικού Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Piere Moscovici.

Το δεύτερο αποτέλεσμα ήταν πως η κυβέρνηση πλέον αναζητά -με υπόμνηση  Moscovici- κυρίως μέτρα περικοπών συντάξεων, όπως πχ μείωση κατά 5% των επικουρικών συντάξεων, άμεσες παρεμβάσεις στις βασικές συντάξεις μέσω της «Εθνικής Σύνταξης»,   μελλοντικές  μειώσεις έως 15% μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και πιθανόν από τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Αυτό που «καίει» πλέον την κυβέρνηση δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του Ασφαλιστικού με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα θεσπιστεί έως τέλη Νοεμβρίου, αλλά και του προϋπολογισμού, το τελικό σχέδιο του οποίου πρέπει να έλθει και να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου και τα άλλα σχέδια

Ο Υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr,  δεσμεύτηκε  την περασμένη Τετάρτη έναντι του κ. Pierre Moscovici που επισκέφτηκε την Αθήνα πως θα παραδώσει στους δανειστές μία τελική ποσοτικοποιημένη πρόταση για μέτρα επιπλέον 750 -900 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό το 2016 μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να θεσπιστεί σχετικό νομοσχέδιο τέλη του μηνός.
Ωστόσο, πηγές του Capital.gr, αναφέρουν πως και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα ξεκινά μία ανάλογη διαδικασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων να ετοιμάζει τη δική της πρόταση.
Στην αναβάθμιση του Ασφαλιστικού σαν θέματος στην ημερήσια διάταξη του Πρωθυπουργού βοηθά και η αναβάθμιση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη σε σχέση με τα καθήκοντά του στο επίσημο πια  Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής το οποίο αφορά και το Ασφαλιστικό.

Οι φράσεις του κ. Moscovici, κατά τις δηλώσεις που έκανε στο πέρας των συναντήσεων του με τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς της κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη – Τετάρτη, οι οποίες έβαλαν … φωτιά στους ενοίκους του Μαξίμου:

• «Οι μειώσεις στις συντάξεις δεν είναι ποτέ δημοφιλείς». Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως οι δανειστές δίνουν έμφαση στη δραστική μείωση της κρατικής συνεισφοράς για την καταβολή των συντάξεων από το 9,5% του ΑΕΠ στο 7,5% του ΑΕΠ ή αλλιώς έως 2 δις. ευρώ μέχρι το 2018. Η γραμμή αυτή θα χτυπήσει πιθανότατα τις βασικές συντάξεις μέσω της νέας «εθνικής σύνταξης» των 392 ευρώ.

•  «Το  ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνει βιώσιμο άμεσα και μακροπρόθεσμα».
Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας ως ένδειξη γνώσης του κ. Μοscovici των διευρυμένων ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα. Εξάλλου αντί για «τρύπα»  1 δις. ευρώ, οι ασφαλιστικοί φορείς θα έχουν «τρύπα» 1,6 δις. ευρώ φέτος και 2,6 δις. ευρώ το 2016, με το 40% αυτής να μην είναι υποφερτό χωρίς μέτρα.

• «Ακόμη δεν έχουν επιλεγεί μέτρα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα -εντός του Νοεμβρίου».

Έτσι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις, στη θέσπιση του νέου Ασφαλιστικού όχι μόνο λόγω των αβάσταχτων ελλειμμάτων του αλλά και λόγω του σχεδίου του προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί το Δεκέμβριο έχοντας στην πλάτη του ήδη διαφαινόμενες αποκλίσεις από τα φορολογικά έσοδα .