Ελένη Πορτάλιου: «Μεσσίες δεν υπάρχουν»

Η εμβληματική μορφή της Αριστερά μίλησε για όλους και για όλα στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8»

Πρόκειται για κορυφαία γνώστρια των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει συμβάλει με τις θεωρητικές εργασίες της, στη μελέτη της ιστορικής καταγωγής του θεσμού. Υπήρξε στο παρελθόν εκ των στενότερων συνεργατών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όντας επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Αποτελεί μία από τις εμβληματικές μορφές της Αριστεράς, πρωτοστατώντας στο κίνημα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και χώρων, με πιο πρόσφατη αυτή για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές ήταν υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας με την Λαϊκή Ενότητα. Ο λόγος για την Ελένη Πορτάλιου, η οποία μίλησε για όλους και για όλα στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» με αφορμή την παρουσία της στο Αγρίνιο στο πλαίσιο συνάντησης – συζήτησης που διοργάνωσαν μέλη της ΔΕΑ, του Κόκκινου Δικτύου, της Ανοιχτής Λίστας και ανένταχτοι αγωνιστές που μετέχουν στηρίζοντας την Λαϊκή Ενότητα.

«Αυτή την εποχή είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η επανίδρυση της Αριστεράς, ιδιαίτερα μετά την ιδεολογικοπολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει αγωνιστές της Αριστεράς, μαζί με κινήματα, οργανώσεις και φορείς να πάρουν την τύχη στα χέρια τους για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι με την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας που φέρνουν τα μνημόνια δεν επέρχεται ανάπτυξη. Αυτό μπορούμε να το δούμε σε όλες τις χώρες που προσέφυγαν στα μνημόνια. Οι συντάξεις έχουν πάρει την κατιούσα και σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για σχεδόν ανύπαρκτες συντάξεις. Οι Ευρωπαίοι επί της ουσίας είναι εξωτερικοί κατακτητές. Αποφασίζουν για όλα όσα γίνονται στο εσωτερικό της χώρας και τίποτα δεν μπορεί πλέον να θεσμοθετείτε χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους. Γι’ αυτό και τους χαρακτηρίζω ως κατακτητές. Μιλάμε για ένα αδιέξοδο που το μόνο που φέρνει, μέσω των εφαρμοστικών είναι νέα αντεργατικά μέτρα κατά των εργαζομένων» ανέφερε αρχικά η κ. Πορτάλιου. Στη συνέχεια μίλησε για την πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ προσωπικά ουδέποτε άνηκα σε κάποια τάση του ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που υπήρχαν πολλές συνιστώσες. Από το 2012 φαινόταν κιόλας η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Φαινόταν ότι δεν πρόκειται να συγκρουστεί με την Ευρώπη. Οι Μεσσίες τελείωσαν. Μεσσίες δεν υπάρχουν. Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει τις τύχες του και να ξεσηκωθεί. Μόνο έτσι μπορεί να ανατραπεί η τωρινή κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη, όμως είναι εφικτό. Η Λαϊκή Ενότητα προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και για το λόγο αυτό οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν ένα βροντερό όχι. Όχι στα μνημόνια και στα αδιέξοδα που φέρνουν. Εναλλακτική λύση υπάρχει».

aggelopoulos