Αιτία πολέμου για την ΠΟΕ – ΟΤΑ η κατάργηση των Β.Α.Ε

Κλιμάκιο της ομοσπονδίας στην Αιτωλοακαρνανία

«Η πιθανή κατάργηση

των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στην καθαριότητα, αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου».

Τάδε Έφη, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ Γιάννης Τσούνης μιλώντας στη «Σ» στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στην Αιτωλοακαρνανία, με αφορμή Πανελλαδική εκστρατεία της ομοσπονδίας εργαζομένων στους οργανισμούς καθαριότητας, με αφορμή την προωθούμενη κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στον τομέα της καθαριότητας και όχι μόνο.

12182150_186365595038385_796105578_n

«Η καθαριότητα για εμάς είναι αυτή τη στιγμή ζήτημα αιχμής. Είναι αδιανόητες οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι εκτός των άλλων ζητούν από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, να καταργήσουν τα βαρέα και ανθυγιεινά για τους εργαζόμενους στους τομείς καθαριότητας των Δήμων της χώρας. Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι Υπουργοί μας λένε ότι προσπαθούν, ωστόσο εμείς δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε δώσει μια εβδομάδα προθεσμία στην Κυβέρνηση, ώστε να αποσύρει τη ρύθμιση αυτή από τα προαπαιτούμενα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μας βρουν απέναντί τους, μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Θα προχωρήσουμε στην περίπτωση αυτή, σε αποκλεισμούς διαρκείας στους ΧΥΤΑ όλης της χώρας και δεν θα πραγματοποιείται αποκομιδή απορριμμάτων. Ας αναλάβουν την ευθύνη. Ήδη πρώτη απάντηση από την πλευρά μας, είναι η Πανελλαδική κινητοποίηση, με κατάληψη στα Δημαρχεία της χώρας, στις 4 Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε, για την γενική απεργιακή 24ωρη κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί στις 12 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, είναι απαράδεκτο να βγάζουν στη σύνταξη έναν εργαζόμενο σε απορριμματοφόρο στα 67 χρόνια, όταν οι περισσότεροι από αυτούς, εξαιτίας του ανθυγιεινού του επαγγέλματος πεθαίνουν νωρίτερα» αναφέρει ο κ. Τσούνης.

«Στον κλάδο μας επικρατεί αναβρασμός. Τα μέτρα που προωθούνται είναι αδιανόητα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών στην καθαριότητα, την ώρα μάλιστα που ανοίγουν την πόρτα σε ιδιώτες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αγοράσουν την καθαριότητα. Άραγε ποιος θα σηκώσει και στην περίπτωση αυτή το βάρος της πληρωμής των ανταποδοτικών τελών; Οι πολίτες. Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν. 4 Νοεμβρίου στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, στο πλαίσιο καταλήψεων των Δημαρχείων της χώρας, προετοιμαζόμενοι ταυτόχρονα για τη γενική απεργία, της 12ης του Νοέμβρη» υπογράμμισε μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νομού Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Κομματάς.

Αυτές τις μέρες, κλιμάκια της ΠΟΕ – ΟΤΑ περιοδεύουν σε όλη τη χώρα, για την ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου και την οργάνωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.      

aggelopoulos