Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με εμένα Πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας θα περάσει πολύ δύσκολα»

«Η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη από τη διαδικασία εκλογής προέδρου από την κοινωνία», υπογραμμίζει ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο tempo24.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Σύφαντο. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει οτι θέλει μία μια παράταξη που παράγει πολιτική και δεν είναι μόνο εκλογικός μηχανισμός και ξεκαθαρίζει οτι η Νέα Δημοκρατία δεν ψάχνει τον αντι-Τσίπρα αλλά για έναν αρχηγό που θα είναι το αντίθετο του σημερινού Πρωθυπουργού.

Επιμένει στην διενέργεια ανοιχτού διαλόγου και των τεσσάρων υποψήφιων Προέδρων του κόμματος, απαντά οτι δεν υπήρχε ανάγκη η χώρα να μπεί σε τρίτο μνημόνιο και καταλήγει λέγοντας οτι «με εμένα πρόερδρο στην Βουλή ο κ. Τσίπρας θα περάσει πολύ δύσκολα» Υπενθυμίοζεται οτι ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στην Πάτρα και ια μιλήσει σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Αστήρ

Η συνέντευξη του υποψήφιου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκου Μητσοτάκη, στο  «tempo24.gr» και στο δημοσιογράφο, Νίκο Σύφαντο έχει ως εξής:

 

Στο ερώτημα αναγέννηση ή ενότητα για τη ΝΔ, τι απαντάτε;  Παρά το γεγονός ότι όλοι οι διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος επαγγέλλονται την ενότητα, οι απόψεις για το πώς αυτή εγγυάται προφανώς διίστανται αυτή την στιγμή.
Η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη από τη διαδικασία εκλογής προέδρου από την κοινωνία. Η εξωστρέφεια ποτέ δεν έβλαψε. Η εσωστρέφεια γεννά κινδύνους. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να γίνει και τουλάχιστον μια δημόσια τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους υποψηφίους. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες τους οποίους καλούμε στην κάλπη στις 22 Νοεμβρίου. Είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τι πρεσβεύει ο καθένας από εμάς. Σας βεβαιώνω ότι παρά τις όποιες διαφορές ανάμεσά μας έχουμε έναν κοινό σκοπό τον οποίο μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε. Να μετατρέψουμε τη σημερινή Νέα Δημοκρατία στη μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ευημερία. Δεν έχουμε διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά μας. Σήμερα υπάρχει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όλους εμάς και τα επικίνδυνα άκρα που συναπαρτίζουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι διαφορές αυτές δεν είναι πρόσκαιρες. Βασίζονται σε διαφορετικές αξίες, σε διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες, σε διαφορετικές αρχές, σε διαφορετικές προσεγγίσεις και προοπτικές για τη δημοκρατία και την κοινωνία του αύριο. Είναι καθοριστικό λοιπόν, επί τη βάσει των αξιών, ένα σύγχρονο, ευρύχωρο, κεντροδεξιό αλλά αμφίπλευρα «ανοικτό» κόμμα, να χαράξει τη διαχωριστική γραμμή. Αυτή που θα ενώσει και θα ενσωματώσει το χώρο της μεσαίας τάξης, το χώρο της μετριοπάθειας, το χώρο της λογικής, το χώρο της κανονικότητας, το χώρο της προόδου.

Μια τηλεμαχία μεταξύ των 4 υποψηφίων θα βοηθούσε την εσωκομματική διαδικασία;

 

Η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη από τη δημόσια συζήτηση των υποψηφίων Προέδρων. Η εξωστρέφεια ποτέ δεν έβλαψε. Η εσωστρέφεια γεννά κινδύνους. Οι ήττες οδηγούν σε διασπάσεις, οι νίκες ενδυναμώνουν την ενότητα και δίνουν προοπτική για το αύριο. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες τους οποίους καλούμε στην κάλπη την 22α Νοεμβρίου. Είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τι πρεσβεύει ο καθένας από εμάς. Σας βεβαιώνω ότι παρά τις όποιες διαφορές ανάμεσά μας έχουμε έναν κοινό σκοπό τον οποίο μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε. Να μετατρέψουμε τη σημερινή Νέα Δημοκρατία στη μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ευημερία. Δεν έχουμε διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά μας. Σήμερα υπάρχει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όλους εμάς και τα επικίνδυνα άκρα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όμως πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και δημόσια για το μέλλον της ΝΔ. Κανείς δεν μπορεί να φαντάζεται ότι θα δοξαστεί κρυπτόμενος σε μια ανοιχτή διαδικασία.

 

Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς για αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας;

 

Γιατί θέλω μια παράταξη που παράγει πολιτική και δεν είναι μόνο εκλογικός μηχανισμός. Γιατί θέλω μια παράταξη που κάνει οργανωμένο διάλογο με την κοινωνία. Που θα ενθαρρύνει τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή της πολιτικής. Να παρεμβαίνει και να διορθώνει. Αποτελεσματικές πολιτικές μόνο από κάτω προς τα πάνω παράγονται. Ξεκινούν από τους πολίτες γιατί αυτούς αφορούν. Για να γίνει ξανά η Νέα Δημοκρατία η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται, απαιτείται εσωκομματική δημοκρατία. Μικρότερα, ευέλικτα όργανα. Οργανώσεις βάσης – πραγματικές «θερμοκοιτίδες πολιτικής» που θα «ζυμώνονται» με τον πολίτη καθημερινά. Που θα διαμορφώνουν βασικά αιτήματα με έμφαση στην ποιότητα ζωής και την αξιοκρατική κοινωνία. Απαιτείται θητεία για τον Πρόεδρο και τα όργανα. Αξιολόγηση του Προέδρου στο τακτικό συνέδριο. Συνεχής αξιολόγηση όλων. Μητρώο υποψήφιων βουλευτών που θα αξιολογείται από την κοινωνία. Ασυμβίβαστο υποψήφιων βουλευτών και κρατικών θέσεων. Αυτές τις θέσεις και πολλές άλλες (για παράδειγμα θεσμικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης του Κόμματος) έχω ήδη εκθέσει στο δημόσιο διάλογο με κάθε τρόπο. Μιλώ γι’ αυτές στις περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα. Και ακούω τους πολίτες που με τις προτάσεις τους εμπλουτίζουν το πρόγραμμά μου.

Όσο αφορά τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της ΝΔ, σ’ αυτό τον τομέα τι παρεμβάσεις θα κάνετε;

 

Η Νέα Δημοκρατία εδραιώθηκε πάνω στις αρχές του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974. Στη βάση αυτή σήμερα μιλώ για «ελευθερία με αλληλεγγύη». Αυτές είναι οι βασικές αξίες που θέλω να πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία. Αυτές που μας ξεχωρίζουν από την Αριστερά. Αυτές που θα μας ενώσουν σε μια μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη. Ελευθερία σημαίνει ίσες ευκαιρίες  και όχι ισοπέδωση της προσωπικής αξίας. Ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα και όχι ασυδοσία. Σε οργανωμένη κοινωνία, με κανόνες και όρια. Αλληλεγγύη σημαίνει ισχυρή κοινωνία με αποτελεσματικά μέσα προστασίας των αδυνάτων. Πυξίδα μας είναι το κοινό όφελος και όχι ο απόλυτος ατομισμός. Θέλω αυτές οι αξίες να γίνουν το θεμέλιο της πολιτικής μας και να χαρακτηρίζουν κάθε μας επιλογή.

 

Τελικά, η Νέα Δημοκρατία ψάχνει τον αντι-Τσίπρα της, κύριε Μητσοτάκη;

 

Ψάχνουμε έναν αρχηγό που θα είναι το αντίθετο του Τσίπρα, όχι ένα ομοίωμα του. Δεν θέλουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Ψάχνουμε έναν αρχηγό που να είναι άρτιος διαχειριστής της αλήθειας και της πραγματικότητας που βιώνουμε και όχι άρτιος χειριστής του ψέματος. Ψάχνουμε έναν αρχηγό που θα υπερασπίσει τις θεμελιώδεις αξίες της κεντροδεξιάς: ελευθερία, αλληλεγγύη, αξιοσύνη, αξιοκρατία.  Όχι τον αριστερό κρατισμό και ισοπεδωτισμό. Ψάχνουμε έναν αρχηγό που θα μπορεί να επαναφέρει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της Ελλάδος με τους εταίρους, φίλους και συμμάχους μας, όχι να τη εκθέτει διεθνώς.

Άρα κάθε ιδέα συναίνεσης στη Βουλή με τη κυβέρνηση είναι αβάσιμη; Πάμε για σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ;

 

Η αλήθεια είναι ότι παρείχαμε στον κ. Τσίπρα περισσότερη νομιμοποίηση από όση του άξιζε. Αν ο κ. Τσίπρας πίστευε στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος θα έπρεπε να συναινέσουμε και να συνεργαστούμε. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στο πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει. Αντίπαλός μας είναι ο κ. Τσίπρας, αλλά κυρίως τα σοβαρά προβλήματα της πατρίδας μας. Δεν πιστεύω ότι θα πάμε πολύ μακριά με αυτήν την Κυβέρνηση. Γι’ αυτό στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα κληθούμε να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από το τέλμα στο οποίο βυθίζεται, προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

 

Το τρίτο μνημόνιο όμως το ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Μήπως θα γίνετε ξαφνικά αντι-μνημονιακοί πάλι;

 

Δεν υπήρχε ανάγκη να μπούμε σε τρίτο μνημόνιο. Αυτό αποτελεί το τίμημα της πολιτικής ενηλικίωσης του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, με φέσι στον Έλληνα φορολογούμενο 90 δις ευρώ. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιγράφονται στο τρίτο πρόγραμμα πρέπει όμως να υλοποιηθούν αμέσως. Είναι μεταρρυθμίσεις εξάλλου που απαιτεί η κοινωνία ώστε να λειτουργήσει η αγορά με όρους πραγματικά ελεύθερης οικονομίας. Πολύ φοβάμαι  όμως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, παρότι τις ψήφισε. Ήδη, ενώ έπρεπε να έχουμε ολοκληρώσει 49 προαπαιτούμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις, έχουμε ολοκληρώσει μόλις 16. Το αποτέλεσμα είναι να αργεί η πρώτη αξιολόγηση και να πηγαίνει πίσω η εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο δεδομένου ότι από την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση εξαρτάται η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας. Οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία. Το μεγάλο πρόβλημα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όμως είναι ότι όσο δεν πιστεύουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο πιστεύουν στη ταξική φορολόγηση της μεσαίας τάξης και είναι εναντίον κάθε προσπάθειας επιχειρείν στη χώρα. Θα μας βρει απέναντί του ο κ. Τσίπρας στη φοροεπιδρομή του.  Η Ν.Δ. θα προασπίσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με εμένα Πρόεδρο μέσα στη Βουλή θα περάσει πολύ δύσκολα. Όχι γιατί θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, αλλά γιατί για πρώτη φορά κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και ισοδύναμα μέτρα που θα αναδεικνύουν τη γύμνια του κ. Τσίπρα και των υπουργών του.