«Ο Θείος Βάνιας» στο Αγρίνιο – Μεγάλη η ανταπόκριση του θεατρόφιλου κοινού της πόλης

Κατάμεστο ήταν το

Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου χθες και στις δύο παραστάσεις του θεατρικού έργου «Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ.

Το  θεατρικό που «ανέβηκε» και στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ελλάδα έκανε «στάση» για δύο παραστάσεις στην πόλη του Αγρινίου. Το θεατρόφιλο κοινό της πόλης έσπευσε για άλλη μια φορά να παρακολουθήσει ποιοτικό θέατρο. «Ο Θείος Βάνιας» είναι από τα κλασικά θεατρικά αριστουργήματα του Τσέχωφ. Είναι ένα βαθιά ποιητικό, τρυφερό και ανθρώπινο έργο.   

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι θεατρόφιλοι,

γέμισαν το Παπαστράτειο Μέγαρό πολύ πριν ξεκινήσει η παράσταση. Ο «Βάνιας», αδερφός της πρώτης συζύγου του γέρου καθηγητή Σερεμπριάκωφ είναι υπεύθυνος για το κτήμα του καθηγητή και το φροντίζει μαζί με τη Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο και ανιψιά του. Πρόσφατα ο καθηγητής έχει εγκατασταθεί μαζί με τη νεαρή και ελκυστική δεύτερη σύζυγό του, Ελένα, στο κτήμα, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά. Ο Βάνιας είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την Ελένα. Το ίδιο και ο γιατρός Αστρώφ που επισκέπτεται συχνά το κτήμα. Η Σόνια υποφέρει βουβά από έρωτα για τον γιατρό Αστρώφ. Η Ελένα πανέμορφη και αδιάφορη κινεί τα νήματα δίχως να ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των επίδοξων εραστών. Όταν ο καθηγητής θα συγκεντρώσει όλη την οικογένεια για να ανακοινώσει το σχέδιο του να πουλήσει το κτήμα, τίποτα δε θα μείνει πια το ίδιο…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Ο Θείος Βάνιας»

παρουσιάστηκε δύο φορές στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη ήταν και η πλέον ιστορική, του 1953 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς πραγματοποίησε την πρώτη του σκηνοθεσία στην ανακαινισμένη τότε Κεντρική Σκηνή, έχοντας μαζί του ένα σημαντικό επιτελείο συνεργατών και μία εξαιρετική διανομή.

Την δεύτερη φορά οι συντελεστές ήταν και αυτοί που ήρθαν στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα οι  Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης, Στέλιος Μάϊνας,  Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους, σε παραγωγή της Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

xondros