Κατέβασαν ρολά οι φαρμακοποιοί

Μόλις δύο φαρμακεία την ημέρα θα είναι ανοιχτά στο Αγρίνιο!

Δυναμικές κινητοποιήσεις

ξεκίνησαν από χθες οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Στη σύσκεψη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που έγινε το Σάββατο στην Αθήνα αποφασίστηκε ομόφωνα η κήρυξη 24ωρων κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε τοπικό επίπεδο, την Κυριακή συγκλήθηκε σύσκεψη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας και επικυρώθηκε η συμμετοχή των φαρμακοποιών του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την τρέχουσα εβδομάδα δεν αναμένεται να ανοίξουν τα φαρμακεία, κάτι που επαλήθευσε και ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ανδρέας Σοφιανόπουλος μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8»

«Η κυβέρνηση υλοποιεί την έκθεση του ΟΑΣΑ την οποία η ίδια την είχε καταγγείλει. Ο κίνδυνος να καθετοποιηθεί η αγορά και να δημιουργηθούν επιχειρηματικά καρτέλ είναι ορατός. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, το σύνολο των φαρμακείων θα αφανιστούν. Τα καρτέλ θα αγοράσουν τα μεγάλα φαρμακεία του κέντρου, με συνέπεια να είναι αναγκασμένος ο κάτοικος του χωριού ή αυτός που δεν μένει στο κέντρο της πόλης να διανύει πολλά χιλιόμετρα για να πάρει το φάρμακό του. Στην Ουγγαρία που εφαρμόστηκε το πλάνο που σχεδιάζει η Ελληνική Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς, με τις άδειες να επιστρέφουν άρον – άρον στους φαρμακοποιούς. Πλέον αλλάζει άρδην ο χάρτης των φαρμακείων στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν λέει ούτε που στοχεύει, ούτε ποιο θα είναι το πιθανό όφελος του πολίτη. Πουθενά στην Δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει το δικό μας μοντέλο» δήλωσε ο κ. Σοφιανόπουλος, ο οποίος σχετικά με το ζήτημα των ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων) είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει ολόκληρο το φαρμακείο μέσα στα Super Markets.

Στο Αγρίνιο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι ουρές αναμονής ξεκίνησαν. Χθες, ως πρώτη μέρα οι πολίτες που περίμεναν στην σειρά για τα φάρμακά τους ήταν υπομονετικοί, αλλά ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν οι ουρές αυτές έχουν μετατραπεί σε ουρές ταλαιπωρίας και αγανάκτησης, όσο διαρκεί η απεργία.

Ωστόσο, όπως φαίνεται οι περισσότεροι πολίτες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν ενήμεροι για την απεργία των φαρμακοποιών και είχαν φροντίσει να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Βέβαια, εκ των πραγμάτων θα έρθει η στιγμή, αν και εφόσον οι κυλιόμενες απεργίες των φαρμακοποιών συνεχιστούν, η κατάσταση να μετατραπεί σε «εκρηκτική».

xondros