Με τον σωστό τρόπο και για τον σωστό λόγο

Δεύτερος  συνεχόμενος εντός έδρας αγώνας  του Παναιτωλικού, στον οποίο θα υπάρξει μαθητική κερκίδα και ως γεγονός συγκαταλέγεται στα θετικά. Άλλωστε το όφελος είναι αμφίδρομο. Οι μαθητές μπορούν να δουν  δωρεάν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και μάλιστα μέσα σε οικείο περιβάλλον, ανάμεσα σε άλλους (συμ)μαθητές, κατάσταση που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν την δική τους ατμόσφαιρα, ως πιο νέα γενιά, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται και ανεξάρτητη από την υπόλοιπη του γηπέδου. Βέβαια στο προηγούμενο ματς δεν είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τίποτα θετικό που να συνοδεύεται με τον ενθουσιασμό τους και πώς να το κάνουν, αφού πριν καλά – καλά το καταλάβουν ο Παναιτωλικός είχε δεχθεί τέσσερα γκολ;
 Πάντως οι μαθητές ήταν ευγενικοί και δεν  εκδήλωσαν τη νεανική ανάγκη για διαμαρτυρία προς την ομάδα, αναλογιζόμενοι πως κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε εκείνους που τους εξασφάλισαν τη δωρεάν είσοδο. Είναι προτιμότερο να ερμηνευθεί μ’ αυτόν τον τρόπο κι όχι ως απάθεια. Παράλληλα με την επιλογή αυτή η ΠΑΕ εξασφαλίζει παραπάνω θεατές στο «αραιοκατοικημένο» τον τελευταίο καιρό γήπεδο. Μακροπρόθεσμα, δε, ίσως υπάρξει και το όφελος των καινούριων φιλάθλων.
Γενικότερα η Διοίκηση του Παναιτωλικού επιχειρεί να δημιουργήσει καινούρια «γκάμα» φιλάθλων και καλώς πράττει. Είναι κάτι  που προσωπικά τους το είχα θέσει απ’ ευθείας ως  πρόκληση πριν μερικά χρόνια και το επικροτώ.
Μόνο  που αμφιβάλλω  αν είναι το σωστό,   όταν συμβαίνει μετά από την απομάκρυνση (εκούσια, ή ακούσια) παραδοσιακών φίλων του Παναιτωλικού, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχουν στη νοοτροπία τους.  Προφανώς θα ήταν ιδανικότερο οι  νέες φουρνιές φιλάθλων να συμπληρώσουν τις παλιότερες και όλες μαζί να καλλιεργήσουν τα «εύφορα» στοιχεία μιας εξέδρας. Δηλαδή οι καινούριοι φίλαθλοι να δημιουργηθούν με το σωστό τρόπο κι όχι  μόνο από ανάγκη (λόγω  φυγής των προηγούμενων) και για το σωστό λόγο (το συναίσθημα για τον αθλητισμό, την ομάδα, την πόλη κι όχι λόγω τυχόν  περαστικής… μόδας).

papaioannou