Στη δυτική Αχαΐα ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης – Σήμερα πιθανότατα επαναλειτουργεί ο ΧΥΤΑ Φλόκα

Ο Αρχιπύραρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος διορίστηκε χθες Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στη δυτική Αχαΐα για να δει από κοντά τις περιοχές που «σάρωσε» το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας. Όπως λέει στο tempo24.gr, ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο γγ θα επισκεφθεί πρώτα τον νομό Ηλείας και ύστερα θα βρεθεί στην περιοχή της δυτικής Αχαΐας. O γγ θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και με στελέχη του δήμου, προκειμένου να λάβει γνώση του μεγέθους της καταστροφής και να δώσει κατευθύνσεις σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. 

Στο μεταξύ, όπως τόνισε στο tempo24.gr, ο κ Νικολάου δεν αποκλείεται σήμερα να επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ. Οι προσπάθειες που γίνονται σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι τιτάνιες καθώς ο ΧΥΤΑ έχει υποστεί μεγάλες καταστροφες εντός και εκτός του χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τη δυτική Αχαΐα, στον ΧΥΤΑ Φλόκα μεταφέρονται απορρίμματα από τους δήμους Ερυμάνθου και Καλαβρύτων αλλά και τους πρώην δήμους Παραλίας, Βραχνέικα και Μεσσάτιδας. 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, «ο δήμος πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υπάρξει οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, διότι με τους δικούς μας πόρους, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές». Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «αν δεν γίνουν τα έργα αποκατάστασης, τότε θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω.»

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, λόγω των πλημμυρών έχει υποστεί μεγάλες ζημιές  το αγροτικό οδικό δίκτυο και όπως είπε χαρακτηριστικά, χωράφια και δρόμοι έχουν γίνει μια λίμνη.

Ακόμη έχουν καταγραφεί ζημιές στα δίκτυα απορροής ομβρίων υδάτων, αφού δεν άντεξαν την πίεση που προκλήθηκε από τον  το όγκου των νερού, όπως επίσης και σε αντλιοστάσια.

Σχετικά με τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, ο Χρήστος Νικολάου είπε ότι έχει ξεκινήσει μία πρώτη καταγραφή, που θα δείξει και το μέγεθος των καταστροφών και στην συνέχεια θα ακολουθήσει μία δεύτερη πιο εξειδικευμένη.

Όσον αφορά στις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, ο δήμαρχος είπε πως ναι μεν υπάρχουν ζημιές, αλλά κανείς δεν χρειάστηκε να φύγει από το σπίτι του.