Προειδοποίηση Ολάντ στον Τσίπρα: Έρχονται κρίσιμες εβδομάδες – Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν

Την στήριξή του στην Ελλάδα για την υπέρβαση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο αν και προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα.

Η ομιλία του κ. Ολάντ στη Βουλή θεωρείται η κορυφαία στιγμή της διήμερης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα. Εκτός των άλλων ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει την δέσμευσή της για εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση της χώρας μας: «Τα τελευταία έξι χρόνια περνάτε μία μεγάλη κρίση. Αυτό που σας εκφράζω δεν είναι συμπόνοια αλλά μία ισχυρή συνεργασία. Θέλω να χαιρετίσω την στάση του Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να γίνει σεβαστή η στάση της χώρας του. Η συμφωνία της 13ης Ιουλίου, πρέπει να βασίζεται σε υπευθυνότητα και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Χρειάζεται αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρώπης και θα πρέπει να δούμε τί θα γίνει από εδώ και πέρα. Υπήρξε και η συμφωνία της 13ης Ιουλίου, γνωρίζω τις συζητήσεις που έγιναν γι αυτή την συμφωνία, ωστόσο την υιοθετήσατε, και πιστέψατε στην ευρωπαική ιδέα και δεν ακούσατε τις συμβουλές εκείνων που σας έλεγαν να βγείτε προσωρινά από την Ευρώπη. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία χωρίς να γίνετε εθνικιστές. Στηρίξατε μία συμβιβαστική λύση και προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές και παράλληλα προστατευθήκατε από την κερδοσκοπία».

Συνεχίζοντας ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία «ήταν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θα είναι στο πλευρό σας και κατά την υλοποίηση της συμφωνίας».

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρόεδρος της μίλησε για τις κοινές θέσεις με την Ελλάδα ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία και για το Κυπριακό λέγοντας ότι “στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες στο Κυπριακό για να υπάρξει πολιτική λύση και επανένωση σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών”.

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα νόμισμα, είναι ιδέες, είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότοι “ήλθε η ώρα πέρα από την πειθαρχία, η Ευρώπη να προχωρήσει και να γίνει πιο δυνατή στο πολιτικό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να είναι πολιτική δύναμη και να δώσει ελπίδα σε λαούς που αμφιβάλουν. Εκείνοι που αμφισβητούν την Ευρώπη αμφισβητούν την αξία και τις αρχές της.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών, αλλά και πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων των δύο χώρων: “Είμαστε ο τέταρτος επενδυτής στην Ελλάδα, θα ήθελα η Γαλλία να ενισχύσει την θέση της και να συμμετάσχει σε μεγάλες υποδομές στον τομέα της ενέργειας και της Υγείας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία στρατηγική εταιρική σχέση”. Έκανε δε έκκληση στους γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στον πολιτισμό λέγοντας ότι “ο πολιτισμός είναι η ψυχή μας. Η γαλλική αρχαιολογική σχολή στην Αθήνα συμβάλλει στην ακτινοβολία αυτού του τομέα. Θα ήθελα η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής φοιτητών και να αυξηθούν οι συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των δύο χωρών. Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα για την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής, για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης”.

Για το προσφυγικό είπε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες μπροστά σε αυτή την ροή προσφύγων. Συνέχισε λέγοντας: “Όταν μία χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες πρέπει να την στηρίξουμε και όχι όταν όλα πάνε καλά. Πρέπει να επιδείξουμε αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spots για να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες, να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που το δικαούνται και να αποπέμπουμε όσους δεν το δικαιούνται. Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαική ακτοφυλακή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία απαιτητική σχέση με την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να αφήνει να περνάνε άνθρώπους που δεν το δικαιούνται”.

Πέρα από την οικονομική ισχύ ή αδυναμία Ελλάδα και Γαλλία ενσαρκώνουν μία συγκεκριμένη αντίληψη του πολιτισμού και έτσι μπορούμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα που θα σφυρηλατήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών.

Ο κ. Ολάντ έκανε και ιστορικές αναφορές τονίζοντας: «Η Βουλή των Ελλήνων είναι ένα σύμβολο, εδώ γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας και πέρασε τα σύνορα».

Κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε ακόμη και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν. «Είναι πολύ σημαντικό ότι η Γαλλία κατάφερε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της. Το 1974 με το αεροπλάνο του Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από τη Γαλλία» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο κ. Ολάντ έκλεισε έκλεισε λέγοντας Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Γαλλία Ζήτω η φιλία μας.