«Ανοίγει πανιά» το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου

Με νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Νίκο Καραγεώργο ανοίγει η αυλαία του ΔΗΠΕΘΕ για φέτος

Έχοντας ως δεδομένο

ότι η τέχνη θέλει ψυχή και μεράκι και δείχνοντας πως η νέα «ομάδα» του θεάτρου έχει όλα τα φόντα για να φέρει εις πέρας ένας άκρως θετικό αποτέλεσμα, παρουσιάστηκε και επίσημα χθες από σύσσωμο το Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου, ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Νίκος Καραγεώργος καθώς και το πρόγραμμα για το διάστημα Νοεμβρίου 2015 – Ιουνίου 2016 που αφορά την Παιδική, τη Νεανική, την Πειραματική, αλλά και την Κεντρική Σκηνή.

«Ο Νίκος Καραγεώργος είναι από τους κορυφαίους ανθρώπους του θεάτρου στην χώρα. Διαθέτει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες και συν τοις άλλοις είναι Αγρινιώτης. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα αναγεννηθεί. Ήδη μέσα σε λίγες μέρες παρουσίας του Νίκου Καραγεώργου έγιναν σημαντικά πράγματα. Τα τελευταία χρόνια το θέατρο είχε κάνει κοιλιά.

Ο Στέλιος Τσιτσιμελής

δημιούργησε το θέατρο στο Αγρίνιο και του έδωσε ψυχή. Το Αγρίνιο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και πιστεύουμε ότι θα το στηρίξουν αρκετά οι συνδημότες μας. Η πόλη παράγει πολιτισμό και ήρθε η ώρα να βγάλουμε προς τα έξω τον καλό μας εαυτό μας» δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Με την σειρά του ο Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι συγκινημένος που στον ίδιο χώρο που είδα τα πρώτα μου θεατρικά έργα από τις θέσεις της γαλαρίας, σήμερα στον χώρο αυτό είμαι στην σκηνή και συνεργάζομαι για την παραγωγή θεατρικών έργων. Επέλεξα να ξεκινήσουμε με το έργο «Η Δύναμη του Μικρού» γιατί πιστεύω πως χανόμαστε με τα μεγάλα πράγματα και στην τέχνη είναι καλύτερα να ξεκινάς από τη μονάδα». Ο κ. Καραγεώργος ανέλυσε τα θεατρικά δρώμενα που θα παρουσιαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 μιλώντας ξεχωριστά για το κάθε θεατρικό.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι πως πλέον στο Αγρίνιο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά πειραματική σκηνή με πρωτοποριακό τρόπο. Σε ένα μήνα από τις 9 Νοεμβρίου, 30 θεατές-πολίτες θα κάθονται στην πλατεία του θεάτρου και θα απολαμβάνουν τους ηθοποιούς που θα παίζουν και θα ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, εξιστορώντας μάλιστα ο καθένας μια ιστορία!  Ένα άλλο και εξίσου πρωτοποριακό δεδομένο για το θέατρο στο Αγρίνιο, είναι η δυνατότητα που θα δοθεί στον 10χρονο ηθοποιό – παιδί ταλέντο, Δημοσθένη Γαζή, να συμπρωταγωνιστήσει με την γνωστή ηθοποιό Θέμις Μαρσέλλου, στο θεατρικό της Κεντρικής Σκηνής με τίτλο: «Αγαπητέ Θεέ…».

Ακόμη, ο κ. Παπαναστασίου εξήγγειλε πως διάφορες εκδηλώσεις ή διαλέξεις που γίνονταν μέχρι και σήμερα στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου θα σταματήσουν να γίνονται εκεί και πλέον θα παραχωρείται η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύντομα η αίθουσα αυτή

θα αξιοποιηθεί περαιτέρω, με την παραχώρηση χώρου στις δημοτικές παρατάξεις του δήμου, τη μεταφορά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τη μεταφορά Επιτροπών, όπως της Ποιότητας Ζωής και των γραφείων της Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου.

Για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαναστασίου, εκδήλωσαν το ενδιαφέρων τους 19 άτομα και 2 εκπρόθεσμα. Έπειτα από την αξιολόγηση των βιογραφικών τους επιλέχθηκαν 7, εκ των οποίων επικράτησαν 2, μεταξύ των οποίων και ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Καραγεώργος. Η τελική απόφαση, αλλά και όλες οι διαδικασίες έγιναν από σύσσωμο το Δ.Σ.

Ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει για την συνολική λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων, των μισθών των εργαζομένων, των πάγιων εξόδων κλπ) 150.000 ευρώ, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού χορηγεί μόλις 40.000,τη στιγμή που στο παρελθόν διέθετε ακόμη και 200.000. Ήδη η πρώτη δόση έχει εκταμιευτεί.

Στην Συνέντευξη Τύπου το λόγο πήρε και η Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Όλγα Σαλακίδου – Πιστιόλη, η οποία αναφέρθηκε στη δουλεία που έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα και στις στοχεύσεις της νέας σεζόν. «Από τον Οκτώβριο που ανέλαβε το νέο Δ.Σ του θεάτρου έπρεπε να λειτουργήσει χωρίς χρήματα και χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Έπρεπε να κάνουμε τους παραγωγούς, να βρούμε χρήματα κλπ. Στο συμβούλιο υπάρχουν και νέα μέλη και όλοι μαζί δουλέψαμε με αγάπη και μεράκι».

xondros