Αχαϊα: Οργιάζει το παραεμπόριο – Με επιχειρήσεις «σκούπα» απαντά η Αστυνομία

Οργιάζει το παραεμπόριο σε Πάτρα και Δυτική Αχαΐα. Με εκτεταμένες επιχειρήσεις «σκούπα» απαντά η Αστυνομία στις αλλεπάλληλες καταγγελίες που δέχεται. Ήδη το περασμένο Σάββατο υπήρξαν οι πρώτες κατασχέσεις στην τοπική αγορά, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, έπεται και συνέχεια. Σειρά παίρνει η Δυτική Αχαϊα.

Αθλητικά παπούτσια, τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες , ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, θήκες γυαλιών και κινητών, διάφορα είδη οικιακής χρήσης, κάλτσες, ομπρέλες και φυσικά cd και dvd ήταν μεταξύ των εμπορευμάτων – προϊόντων παραεμπορίου,   που κατέσχεσαν οι άνδρες του Β’ Αστυνομικού Τμήματος από τους δρόμους της Πάτρας.

Από τα είδη και μόνο διαπιστώνει κανείς ότι την ώρα που η υπόλοιπη αγορά ησυχάζει και τα μαγαζιά κατεβάζουν ρολά, «ανοίγει» μια νέα αγορά στα πιο εμπορικά σημεία της πόλης, αυτή του παραεμπορίου, το οποίο τελευταία έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σε Πάτρα και Κατω Αχαϊα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι Εμπορικοί Σύλλογοι των δύο πόλεων, κάνουν πλέον επίσημα διαβήματα προς την τοπική Αστυνομία.

» Το Κράτος ζημιώνεται εκατομμύρια ευρώ από τη μάστιγα του παρεμπορίου και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Περίπου 26 δις είναι το ΦΠΑ που χάνεται από το Λαθρεμπόριο-Παρεμπόριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από τη δυσβάσταχτη φορολογία – μέτρα και η φυσική εξόντωσή τους είναι προ των πυλών» είναι η θέση που έχει εκφράσει ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας.

Αντιστοίχως, εκπρόσωποι των εμπόρων της Δύμης  επισκέφθηκαν τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας, Αστυνόμο Ηλία Σταθόπουλο, στον οποίο περιέγραψαν την έκταση που έχει προσλάβει στην περιοχή το φαινόμενο του παραεμπορίου το οποίο άλλοτε γίνεται ατομικά και άλλοτε οργανωμένα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας απάντησε ήση στην Πάτρα με εκτεταμένη επιχείρηση το απόγευμα του Σαββάτου όπου κατασχέθηκαν διάφορα εμπορεύματα που ήταν απομιμήσεις και είχαν αγοραστεί χωρίς παραστατικά. Επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 25.000 ευρώ.

Ελέγθηκαν 25 άτομα. Στο τμήμα προσήχθησαν πέντε αλλοδαποί ( τρεις υπήκοοι Μπαγκλαντές και δύο Νιγηριανοί) ηλικίας από 24 έως 48 ετών, στους οποίους βεβαιώθηκαν ισάριθμες παραβάσεις παραεμπορίου και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ για τον καθένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, παρόμοιες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο εξαιτίας των καταγγελιών των εμπόρων, αλλά κι επειδή υπάρχει σαφής κατεύθυνση για αντιμετώπιση της παραοικονομίας.