Συνθήκες «Μεσαίωνα» για τους εργαζόμενους στα συνεργεία καθαριότητας των δημόσιων νοσοκομείων!

«Οι εργαζόμενοι των εργολάβων βιώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς μέχρι σήμερα να συγκινούνται οι κυβερνώντες της τελευταία 20ετίας» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ

Συνθήκες «Μεσαίωνα» για τους εργαζόμενους στα συνεργεία καθαριότητας των δημόσιων νοσοκομείων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή περιστατικό που καταγράφηκε με καθαρίστρια στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξαγγείλει την «κατάργηση» των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης και την προώθηση του μοντέλου της συνεταιριστικής εργασίας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, με βάση τη νομοθεσία για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) που προβλέπονται στο νόμο του 2011 περί «Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών συνεργείων θα μπορούν να ιδρύουν «εταιρίες» ώστε να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και να αναλαμβάνουν υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.

Απόλυση εργαζόμενης διότι ζήτησε τα δεδουλευμένα της

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στο Σωματείο Εργαζομένων του παιδιατρικού νοσοκομείου, ο εργολάβος καθαριότητας επέπληξε τις καθαρίστριες του νοσοκομείου για την κινητοποίηση που έκαναν στα τέλη Αυγούστου για τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους και απέλυσε επί τόπου μια εκ των εργαζομένων που του ζήτησε τον λόγο.

Για την απόλυση της καθαρίστριας εκδόθηκε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, η οποία – όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – κατέβηκε σε μικρό χρονικό διάστημα από όλους τους πίνακες ανακοινώσεων του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Επίσης, και σύμφωνα με την καταγγελία, την περασμένη εβδομάδα μέλη του Σωματείου και αλληλέγγυοι γιατροί του νοσοκομείου είχαν συνάντηση με την προϊσταμένη των καθαριστριών, ωστόσο αυτή η συνάντηση εκτιμούν πως πυροδότησε «επίθεση και απειλές από τον εκπρόσωπο της εταιρείας», ο οποίος προχώρησε σε δύο ακόμη απολύσεις, λέγοντας ότι είχαν λήξει οι συμβάσεις των καθαριστριών.

«Οι εργαζόμενοι των εργολάβων βιώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς μέχρι σήμερα να συγκινούνται οι κυβερνώντες της τελευταία 20ετίας» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητεί την άμεση εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη των εργαζομένων στους εργολάβους, από τα νοσοκομεία.

 Linenet.gr