Στον Εισαγγελέα η υπόθεση της Βαριάς

Το θέμα που δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2015, μεταξύ του πρώην δημάρχου Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ και της Δημοτικής Αρχής, με αιτία την αμμοληψία από τον χείμαρρο της Βαριάς έχει συνέχεια. Μετά από τον πόλεμο των ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής, όσο και από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης (ΑΔΚΝ), το πρωί της περασμένης Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2015, ο κ. Μπουλές προχώρησε σε γραπτή καταγγελία που κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου.

Σε αυτήν αναφέρεται στο περιστατικό και ταυτόχρονα επισημαίνει παρανομίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού από ιδιώτες του χειμάρρου Βαριά, αλλά και τη μεταφορά των αδρανών υλικών και την επίστρωσή τους για τη δημιουργία δρόμου όμορου με ιδιοκτησία Αρβανίτη.

Η γραπτή καταγγελία προωθήθηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Μεσολογγίου, με την Εισαγγελία να δίνει εντολή προς διερεύνηση τις υπόθεσης και ενδεχόμενων παράνομων πράξεων.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΚΝ την περασμένη Παρασκευή, υπάρχουν ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.

Ερωτήματα που προφανώς έθεσε στην έγγραφη καταγγελία του και ο πρώην δήμαρχος Γ. Μπουλές και αναφέρονται στα εξής:

  • Είχαν οι εργολάβοι άδεια να κάνουν αμμοληψία από τη Βαριά;
  • Αν η Δημοτική Αρχή για να τους καλύψει, ισχυρίζεται εκ των υστέρων ότι οι εργολάβοι δούλευαν για λογαριασμό του Δήμου, ερωτώνται οι αρμόδιοι: Υπάρχει ανάθεση; Υπάρχει σύμβαση;
  • Δεν είναι υποχρεωμένη η Δημοτική Αρχή να ενημερώνει την αντιπολίτευση και αυτή με τη σειρά της να ελέγχει αν η διοίκηση του Δήμου εφαρμόζει το νόμο;
  • Πότε, από ποιον και με ποια κοινωνικά κριτήρια αποφασίστηκε η διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο;
  • Με ποια εγκεκριμένη μελέτη γίνεται δημοτικός δρόμος και ποια υπηρεσία και ποιος μηχανικός επιβλέπει τα έργα;

Είναι κατάλληλο για κατασκευή δρόμου το υλικό από τη διάνοιξη της Βαριάς;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ε», υπάρχει μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που αφορά τα υψομετρικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία επισημαίνονται σοβαρά προβλήματα.

Στη μελέτη αυτή δεν γίνεται καμιά αναφορά για τη διάνοιξη του δρόμου, αφού όπως τονίζεται, απαιτείται συνολική υψομετρική μελέτη, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή στο μέλλον. Όπως μάθαμε, αντίγραφο αυτής της μελέτης, που έγινε επί θητείας του, ζήτησε και ο Γ. Μπουλές.

Καλές οι προθέσεις αλλά είναι και δεδομένο πως δεν υπάρχει κάποια μελέτη για το στρώσιμο του δρόμου, οπότε δεν υπάρχει και επίβλεψη μηχανικού του Δήμου, με το υλικό που μεταφέρθηκε από τη Βαριά, αφενός να μην έχει την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (απόλυτα αρμόδια για τέτοιες περιπτώσεις, η οποία και έχει πλήρη άγνοια) και αφετέρου κανείς να μην μπορεί να γνωματεύσει για την καταλληλότητα του υλικού αυτού, με όποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στο μέλλον για την ασφάλεια του δρόμου.

Καλό είναι λοιπόν, σε ανάλογες περιπτώσεις, να ακολουθούνται αυστηρά νόμοι, κανονισμοί και τεχνικές προδιαγραφές ώστε να μην φτάνουμε στο… «στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα»!

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τη σπουδή – λόγω των επικείμενων καταιγίδων – με την οποία «όρμησαν» τα μηχανήματα στα μπάζα της Βαριάς, ωστόσο η μη μελετημένη και σχεδιασμένη εναπόθεσή τους μπορεί να φαίνεται εύκολη επιλογή, δεν είναι όμως έτσι! Τέτοιες πρόχειρες και αβασάνιστες λύσεις, καμιά φορά προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρείται να λυθούν!

To άρθρο είναι της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα