Στους δρόμους κατά των μέτρων λιτότητας

Δύο συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο εναντίον της ψήφισης του   Πολυνομοσχεδίου

Ηχηρό μήνυμα κατά

των μέτρων λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών έστειλαν χθες το απόγευμα εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και σωματείων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής. Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές κινητοποιήσεις οι οποίες εντάσσονταν στο πλαίσιο Πανελλαδικών κινητοποιήσεων με αφορμή την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων του 3ου Μνημονίου, χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.

Στην πλατεία Δημοκρατίας στις 19:00 μ.μ συγκεντρώθηκαν στελέχη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ). Στην έτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στον πεζόδρομο της Παπαστράτου, συμμετείχαν μέλη του σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή», του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ,  του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγρινίου και της ΔΕΗ, της Λαϊκής Ενότητας, του «Ανυπότακτου Αγρινίου», της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΠΑΜ.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές «η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου αποτελεί το πρώτο χτύπημα από τα πολλά που πρόκειται να δεχτούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με τα οποία μειώνονται ήδη οι κουτσουρεμένοι μισθοί, καταργούνται σχεδόν ή εξαϋλώνονται οι συντάξεις και αυξάνεται η φορολογία.                                

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα των δανειστών ενόψει της επόμενης δόσης του νέου δανείου επεκτείνει και στο Δημόσιο τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχει ήδη θεσπίσει για τον Ιδιωτικό Τομέα.

Η υλοποίηση αυτών

των μέτρων καθιστά πλέον αδύνατη, στην κυριολεξία, ακόμη και την στοιχειώδη επιβίωση για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Με αυτό το νομοσχέδιο καταργεί ευνοϊκές για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αντιμνημονιακές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νόμο 4331/2015, που ψήφισε η ίδια πριν από τρεις μήνες (30/6/2015). Το ίδιο προαναγγέλλεται, μέσω διαρροών, για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών και φυσικά κατάργηση του αντίστοιχου επιδόματος με συνέπεια τη συνταξιοδότηση τους στο 67ο έτος της ηλικίας τους όταν πολλοί από αυτούς αδυνατούν να συμπληρώσουν το 60ο.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, εξουθενωτικές για τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας και των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που αφορούν το Δημόσιο, την Υγεία, την Ενέργεια, το ΤΑΙΠΕΔ και πολλούς άλλους τομείς.

Οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, συνολικά ο λαός και η νεολαία είναι οι μόνοι που μέσα από τις συντονισμένες αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες τους σε κάθε χώρο και κλάδο, σε κάθε πόλη και γειτονιά μπορούν να αναστρέψουν αυτή την κατάσταση. Να βάλουν φραγμό στην εφαρμογή των μέτρων συνέχισης της κοινωνικής καταστροφής, να συγκρουστούν και να ανατρέψουν την πολιτική του Κεφαλαίου – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ – Κυβέρνησης και των μνημονίων που επιβάλλουν».

aggelopoulos