Η ακαρπία «ξαναχτύπα» τους ελαιοπαραγωγούς του νομού

Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα 

Φαίνεται ότι η περσινή

χρονιά ήταν απλά μια καλή παρένθεση για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και φέτος καταγράφονται υψηλά ποσοστά ακαρπίας σε πολλές περιοχές. Το γεγονός αποδίδεται κυρίως στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων. Μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στην περιοχή της Τριχωνίδας, με τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο Πρόεδρος του

Αγροτικού Συλλόγου Καινουρίου και ελαιοπαραγωγός, Νίκος Νικολόπουλος περιγράφει στη «Σ» την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται.

«Και φέτος δυστυχώς παρατηρείται ακαρπία στα ελαιόδεντρα, μετά την περσινή χρονιά που για μας ήταν εξαιρετική. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ακαρπίας καταγράφονται στην Τριχωνίδα όπου εκεί το ποσοστό φτάνει το 90%, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στην περιοχή της Μακρυνείας. Οι καιρικές συνθήκες του Μαΐου ήταν πολύ άσχημες καθώς η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα πλήττοντας το άνθος. Από την άλλη ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, καθώς ως γνωστόν εξαιρεί την περίοδο της ανθοφορίας. Αποζημιώσεις καταβάλλονται μόνο κατά την περίοδο της καρποφορίας».

Υπενθυμίζουμε ότι οι ελαιοπαραγωγοί ακόμα περιμένουν την αποζημίωση για την ακαρπία του 2013. Τα 65 εκατ. ευρώ, που για πρώτη φορά είχαν εγκριθεί για τη μειωμένη παραγωγή παραμένουν «παγωμένα» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

aggelopoulos