Βγαίνει από την «Εντατική» το νοσοκομείο Αγρινίου

 

Κρίσιμη σύσκεψη χθες στην 6η ΥΠΕ

Τα προβλήματα του νοσοκομείου Αγρινίου τέθηκαν επί τάπητος χθες το πρωί στα γραφεία της 6ης Υ.Π.Ε στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης, μεταξύ των διοικούντων της υγειονομικής περιφέρειας και αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Από τη συνάντηση βγήκαν θετικές ειδήσεις, κυρίως σε σχέση με τη λειτουργικότητα του νοσοκομείου και της έλλειψης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο ξεκάθαρη απάντηση δεν δόθηκε από την 6η Υ.Π.Ε γύρω από το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων της υπερωριακής απασχόλησης (νυχτερινών), που οφείλονται στους εργαζόμενους, από τον Δεκέμβριο του 2014.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων, την ενίσχυση με επικουρικούς γιατρούς, κλινικών και τμημάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος, των οποίων η λειτουργία ήταν κυριολεκτικά στον αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ασθενών της περιοχής. Εξάλλου από την περασμένη Τρίτη 13 Οκτωβρίου η «Σ» είχε πρώτη γράψει για τους επικείμενους διορισμούς γιατρών, που αναμένεται να δώσουν βαθιά ανάσα στο πολύπαθο νοσοκομείο. Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους η έλευση 6 επικουρικών γιατρών!

Οι δύο εξ’ αυτών τοποθετούνται στην Καρδιολογική κλινική, δύο στο Ακτινολογικό τμήμα, ένας στην ΜΕΘ, ενώ, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η ειδικότητα του έτερου επικουρικού γιατρού που θα διοριστεί.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι έθεσαν στη διοίκηση της 6ης Υ.Π.Ε, τα προβλήματα που δημιουργεί, η προσωρινή μετακίνηση νοσηλευτών στο νοσοκομείο. Το σωματείο εργαζομένων ζητά μετατάξεις νοσηλευτών, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες της νοσηλευτικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό, κάτι που όμως εξαρτάται από τις «διαθέσεις» της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, στη διάθεση της οποίας βρίσκεται ο φάκελος με τα ονόματα νοσηλευτών, που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή και επιθυμούν και οι ίδιοι να υπηρετήσουν στο νοσοκομείο Αγρινίου λόγω εντοπιότητας. Σε πρώτη φάση και μέχρι να γίνει αυτό, σύμφωνα με την 6η Υ.Π.Ε, η κάλυψη των κενών θέσεων θα καλυφθεί από νοσηλευτές μέσω προγραμμάτων «Voucher», αν και κατατέθηκαν ενστάσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι, για το κονδύλι του 1,5 εκ. ευρώ που εξασφαλίστηκε για το νοσοκομείο Αγρινίου από τον τελευταίο προϋπολογισμό.

Αυτονόμηση Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Θετικές όμως είναι οι εξελίξεις αναφορικά και με ένα ακόμη πάγιο αίτημα γιατρών και εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αυτό δεν είναι άλλο από την αυτονόμηση του τμήματος των επειγόντων περιστατικών. Μέχρι σήμερα στο εν λόγω τμήμα απασχολούνται γιατροί από άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Γεγονός που εξαντλεί το ιατρικό προσωπικό, μπλοκάροντας ταυτόχρονα τη λειτουργία των άλλων τμημάτων. Η Υ.Π.Ε έκανε αποδεκτό το αίτημα και δεσμεύτηκε ότι θα προωθηθεί άμεσα το θέμα στο Υπουργείο.

Υπερωρίες εργαζομένων

Η σύσκεψη όμως δεν επιφύλαξε θετικά νέα γύρω από το θέμα των χρωστούμενων υπερωριών των εργαζομένων. «Μας οφείλονται νυχτερινά από το Δεκέμβριο του 2014. Το ποσό ανέρχεται περίπου στα 150.000. Στο θέμα αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μεγάλη αδράνεια από τη διοίκηση. Δυστυχώς δεν λάβαμε καμία δέσμευση χθες στη συνάντηση. Εμείς προτείναμε να εξασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων μέσω προσαρμογής προγραμμάτων που τρέχουν, διότι οι μήνες είναι ήδη αρκετοί και πολύ φοβόμαστε, ότι αν προστεθούν κι’ άλλοι τότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η πληρωμή μας, καθώς το ποσό θα αυξηθεί» υπογράμμισε στη «Σ» το μέλος του Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου Στέλιος Μερμίγκης.

aggelopoulos