«Πρεμιέρα» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Μεταξύ 0,85 και 0,88 ευρώ ανά λίτρο αναμένεται να κυμανθεί φέτος η τιμή του

Πρεμιέρα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης σήμερα, με την τιμή να κυμαίνεται πτωτικά σε σχέση με πέρσι αλλά ακόμη να επικρατεί αλαλούμ γύρω από το ποσό αλλά και τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Η τιμή πανελλαδικά αναμένεται να διαμορφωθεί στα 85 με 88 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στο νομό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, φαίνεται να «κλειδώνει» στα 85 λεπτά. Ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Δημοσθένη Κακκούρη, μέχρι χθες δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση, κυρίως για το θέμα καταβολής του επιδόματος, ωστόσο είναι καθ’ όλα έτοιμος να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές.

Η προμήθεια πετρελαίου φέτος αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο παρά το γεγονός ότι η οικονομική δυσπραγία οξύνεται. Η πτώση στην τιμή όμως είναι καθοριστική, αφού πέρσι η τιμή εκκίνησης ήταν μεταξύ 1,00 ευρώ και 1,10 λεπτών το λίτρο. Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στα συναρμόδια Υπουργεία ήταν να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο, από 23 που ήταν πέρσι η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή θα διαμορφώνονταν στα 75 λεπτά το λίτρο. Σε κάθε ενδεχόμενο το κλίμα στην προμήθεια πετρελαίου θα είναι αρκετά ευνοϊκό, δεδομένου ότι υποχώρησε σε διεθνές επίπεδο η τιμή του «μαύρου χρυσού». Ωστόσο, αναμένεται από το Υπουργείο Οικονομικών η αποσαφήνιση του ύψους της φορολογίας που θα επιβληθεί στο καύσιμο.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων και στελεχών του Υπουργείου, συζητήθηκε εκτός των άλλων και η πολυσυζητημένη εφαρμογή που αφορά στην υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικού σήματος εντοπισμού σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα και βυτιοφόρα. Η Ομοσπονδία μάλιστα προειδοποίησε ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται έντονα το φαινόμενο παραβατικότητας με τη διάθεση βιομηχανικού υγραερίου, που επιβαρύνεται με χαμηλότερο ΕΦΚ ως υγραέριο κίνησης.

xondros