Τι αλλάζει στην τιμολόγηση των φαρμάκων με «υπογραφή» Τρόικας

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα τους, καθώς στη μία και μοναδική ρύθμιση που αφορά στο Υπουργείο…

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα τους, καθώς στη μία και μοναδική ρύθμιση που αφορά στο Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, προβλέπεται πως ο προσδιορισμός της τιμής των off patent φαρμάκων βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών στην Ε.Ε..

Η διάταξη που φέρει την «υπογραφή» των Θεσμών- και η οποία αναμένται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Παρασκευή- ουσιαστικά αποτελεί την αποδοχή του αιτήματος που είχε διατυπώσει ο εκπρόσωπός τους σε θέματα υγείας, G. Carone, προκειμένου να διασφαλίζεται η διατήρηση χαμηλής τιμής στα φάρμακα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Carone ζητητούσε να μειώνεται η τιμή του προϊόντος μετά την λήξη της «περιόδου προστασίας των δεδομένων» (data protection) είτε στο μισό (αν είναι εντός περιόδου προστασίας), είτε στο μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αλλαγές αυτές, πάντως, δεν αναμένεται σύμφωνα με πηγές από το ΥΥΚΑ, να επηρεάσουν την τρέχουσα γενική ανατιμολόγηση. Αντίθετα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η ανακοστολόγηση θα «κλείσει» με γνώμονα τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονταν σε σχετική Υπουργική Απόφαση του υπηρεσιασκού υπουργού Υγείας, κ. Θ. Δημόπουλου.

Αντιδρά η ΠΕΦ

Η εξέλιξη αυτή, ως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει την μήνιν της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, και μάλιστα ο Πρόεδρος της (ΠΕΦ), κ. Θ. Τρύφων μιλώντας στα ραδιόφωνα «Στο Κόκκινο» και «Real FM» προειδοποίησε πως τα προτεινόμενα από τους θεσμούς μέτρα «θα παραδώσουν την αγορά στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που ζητάει η τρόικα «θα οδηγήσουν σε καθεστώς που όλα τα φάρμακα θα είναι εισαγόμενα, χωρίς κάποια ωφέλεια για τα ασφαλιστικά Ταμεία», γι” αυτό και καταλόγισε στους δανειστές μας «πρόθεση να διαλύσουν έναν από τους τελευταίους πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία των οικονομικών και αξιόπιστων ελληνικών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά».

stogiatro.gr