Στοιχεία – Σοκ Στο «κόκκινο» χιλιάδες δάνεια

 

Στοιχεία – σοκ, τα οποία μαρτυρούν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες δανειολήπτες ανά τη χώρα αλλά και στην περιοχή, δημοσιοποίησε χθες μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δανειοληπτών Γιώργος Μπαρτζώκης.

«Τα Capital Controls προκάλεσαν στην κυριολεξία ασφυξία στην αγορά, βάζοντας «θηλιά στο λαιμό» των δανειοληπτών. Από τη μία λοιπόν οι περιορισμοί στην κίνηση τραπεζικών κεφαλαίων και από την άλλη η οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες ανά τη χώρα, οι οποίοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν  τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι αυτή τη στιγμή πανελλαδικά, 1 στους 3 δανειολήπτες αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποπληρωμή του δανείου του. Πιο συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» είναι το 50% των καταναλωτικών δανείων και πάνω από το 30% των στεγαστικών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρτζώκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται και στις δυσκολίες καταβολής, ακόμα και των ενοικίων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Μεγάλη δυσκολία καταγράφεται και στην καταβολή ενοικίων, είτε καταστημάτων, είτε σπιτιών. Οφείλονται χιλιάδες ενοίκια δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στην αγορά. Από τη μία οι ένοικοι, που δυσκολεύονται να καταβάλλουν ελέω της κατάστασης τα ενοίκια και από την άλλη οι ιδιοκτήτες οι οποίοι αναγκάζονται για το λόγο αυτό να επιδεικνύουν ανοχή δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις μεγάλα χρονικά περιθώρια. Εξάλλου δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά, καθώς η ιδιοκτησία τους θα μείνει ανοίκιαστη».

Μεταξύ άλλων τα μέλη της Πανελλήνιας Κίνησης Δανειοληπτών, διεκδικούν από την Κυβέρνηση, νομοθετική ρύθμιση για διαγραφή χρεών, παρακάμπτοντας το δρόμο της δικαιοσύνης. Να γίνεται δηλαδή αυτόματα και με διαδικασίες – εξπρές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι δανειολήπτες να επωμίζονται και τα έξοδα της δίκης.

Αξίζει εν κατακλείδι να σημειωθεί ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα μέλη της Κίνησης στο πλαίσιο Πανελλαδικής εκστρατείας – ενημέρωσης των δανειοληπτών, προγραμματίζουν επίσκεψη και στο Αγρίνιο.

Νίκος Αγγελόπουλος